PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Alergijski rinitis i Reishi kao prirodna pomoć

Ganoderma lucidumReishi (Ganoderma lucidum) je jedna od medicinskih gljiva, koja se upotrebljava veoma dugo u narodnoj medicini. Reishi ima blagotvorno dejstvo na imunitet i opšte zdravlje organizma. Takođe, Reishi pokazuje veoma dobre rezultate kada se koristi u cilju smanjivanja tegoba koje prate alergijski rinitis.

Alergijski rinitis nastaje kao posledica imunološke reakcije na neki od alergena iz spoljašnje sredine, a praćen je simptomima koji uključuju curenje i zapušenost nosa, kijanje i suzenje očiju. Nekada se javlja samo u toku jedne sezone, npr. u proleće ili jesen, a kod nekih osoba može biti prisutan i tokom cele godine (perenijalni rinitis).

Kako Reishi pomaže u tretmanu alergijskog rinitisa?
Najznačajnije dejstvo medicinske gljive Reishi, kada je u pitanju alergijski rinitis, rezultat je imunomodulatornog dejstva njenih aktivnih sastojaka. Naime, Reishi utiče na smannjenje oslobađanja histamina, koji je glavni medijator (posrednik) alergijske reakcije. Takođe, aktivni sastojci pokazuju i izraženo antiinflamatorno (protivupalno dejstvo).

U brojnim naučnim istraživanjima, pokazalo se značajno pozitivno dejstvo Reishi gljive na umanjenje tegoba kod alergijskog rinitisa koje se javljaju kao posledica aktivacije imunološkog odgovora nekim alergenom iz vazduha.

Reishi gljiva dostupna je u različitim oblicima. Odrasla gljiva je drvenasta, nije jestiva,  i od nje se može pripremati čaj. Spore Reishi gljive imaju veću biološku iskoristljivost, ali da bi se apsorbovale u organizmu čoveka, neophodno je slomiti njihovu opnu. Postoji veći broj različitih preparata koji kao jedan od aktivnih sastojaka sadrže ekstrakt gljive Reishi. Kada su PRIMED preparati u pitanju, izdvajamo preparat FUNGOVIT MR, koji sadrži prah slomljenih spora Reishi u kristalisanom domaćem medu. Takođe, Reishi prah slomljenih spora je dostupan i kao čist prah, bez dodataka, koji se može samostalno koristiti, pomešan sa vodom ili nekim drugim napitkom. Radi postizanja bolje apsorpcije aktivnih materija, savetuje se uporedna upotreba vitamina C.