PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Adenom prostate

adenom-prostateProstata je žlezda smeštena ispod mokraćne bešike, i deo je reproduktivnog sistema muškaraca. Prostata obavija uretru (mokraćovod), pa će se svaka promena njene veličine odraziti i na funkciju uretre.

Kod većine muškaraca, tokom godina, dolazi do postepenog uvećanja celokupnog tkiva prostate (benigna hiperplazija prostate), ili do uvećanja jednog dela žlezde (adenom prostate). Adenom prostate je najčešći benigni tumor kod muškaraca starijih od 60 godina, koji nastaje usled promene metabolizma muških polnih hormona.

Kako adenom postepeno raste, počinje da vrši pritisak na uretru. Klinički, to se prikazuje kao pojava sledećih simptoma:

  • Učestalo mokrenje
  • Isprekidan mlaz urina
  • Učestalo noćno mokrenje
  • Inkontinencija urina (nevoljno umokravanje)
  • Retencija urina (nedovoljno pražnjenje mokraćne bešike)
  • Bol i osećaj peckanja u toku uriniranja
  • Krv u mokraći je ponekada prisutna.

Učestalo noćno mokrenje remeti normalan ritam sna i odmora, što se može odraziti i na kvalitet života i otežati produktivnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Nedovoljno pražnjenje mokraćne bešike povećava rizik od infekcije mokraćnih puteva i prostate, stvaranja kamena u bubrežnim putevima i zapaljenja epididimisa.

Tretman adenoma zavisi od veličine adenoma i izraženosti simptoma. Kod manjeg broja pacijenata neophodno je operativno lečenje, dok u ostalim slučajevima uzimanje lekova daje zadovoljavajuće rezultate u eliminisanju simptoma. Kako je benigno uvećanje prostate hormon-zavisna promena, cilj lečenja je delovanje na balans muških polnih hormona. Finasterid je najpoznatiji lek koji se koristi u tretmanu adenoma i benignog uvećanja prostate. Finasterid sprečava pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron (DHT), što dovodi do značajnog smanjenja tegoba.

Pored lekova, u prevenciji i tretmanu adenoma i benignog uvećanja prostate, značajnu ulogu može imati i ishrana i upotreba biljnih preparata. U ishrani, posebno se preporučuje upotreba semena bundeve, namirnica bogatih selenom i vitaminom E. Biljke koje blagotvorno deluju na funkciju prostate i prevenciju i tretman urinarnih infekcija izdvajaju se svilovina (mala mlečika, vrbovica) i koren koprive. Polen i perga takođe imaju blagotvorno dejstvo u tretmanu hiperplazije prostate.

Od prirodnih preparata izdvajamo PRIMED 6 Urinarius. PRIMED 6 je prirodan preparat na bazi meda, polena, svilovine i semena bundeve. PRIMED 6 blagotvorno deluje na smanjenje simptoma koji prate benigno uvećanje prostate, infekciju mokraćne bešike i mokraćnih puteva. PRIMED 6 mogu koristiti i potpuno zdrave osobe, a posebno se preporučuje muškarcima već nakon 40. godine koji imaju povećan rizik za pojavu benignog uvećanja prostate.