PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

8 razloga koji dovode do ukočenosti zglobova

Zglobovi su veoma važan deo našeg sistema za kretanje, koji učestvuju u izvođenju svih pokreta našeg tela. Bilo koji problem na nivou zglobova u manjoj ili većoj meri dovodi do poremećaja izvođenja pokreta u tom zglobu.

Koji su najčešći uzroci poremećaja na nivou zglobova?

  • Starenje
    U toku procesa starenja normalno dolazi do promena u hrskavici zglobova i smanjenja stvaranja zglobne (sinovijalne) tečnosti čija je uloga da olakšava izvođenje pokreta i smanjuje trenje zglobnih površina.
  • Jutarnja ukočenost ne mora da postoji samo kod bolesti zglobova. Nekada, nakon mirovanja u postelji, u jutarnjim satima može da postoji prolazna ukočenost koja nestaje nakon kraćeg vremena.
  • Osteoartritis je poremećaj u sklopu kog dolazi do propadanja hrskavice i oštećenja zglobnih površina pri trenju.
  • Reumatoidni artritis je autoimuni poremećaj koji za posledicu ima oštećenje zglobova.
  • Druge vrste artritisa (ankilozirajući spondilitis, giht, infektivni artritis, psorijazni artritis)
  • Meteorološki faktori kod osoba koje su osetljive na promenu spoljašnjih klimatskih faktora mogu da budu uzrok prolaznih simptoma poremećaja funkcije zglobova.
  • Fibromijalgija je hronično stanje praćeno bolom u mišićima i zglobovima. Obično je praćeno poremećajem sna, raspoloženja i memorije.
  • Povrede zglobova su čest uzrok poremećaja kretanja. U zavisnosti od obima i ozbiljnosti povrede razlikovaće se ispoljavanje simptoma.

Tretman većine poremećaja pokretljivosti zglobova uglavnom uključuje fizikalnu terapiju prilagođenu vrsti problema i mogućnostima obolelog.

NSAIL (nesterotidni antiinflamatorni lekovi) se najčešće propisuju kod većine problema na nivou zglobova. Ovi lekovi, pored ublažavanja bolova deluju i na smanjenje upale, što sve zajedno doprinosi ublažavanju tegoba.

Tretman artritisa ima za cilj ublažavanje simptoma, očuvanje pokretljivosti i sprečavanje daljeg napredovanja upale i oštećenja zglobova.