PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

6 koraka za jačanje imuniteta kod dece.

Dok kretanje (ili povratak) u vrtić i školu donosi radosti mališanima, roditeljima donosi zebnju, jer označava početak sezone slinavih nosića, respiratornih infekcija i stomačnih virusa.
 
Dolaskom jeseni sve ide u korist pojačanom razboljevanju dece: povećan boravak u zatvorenom prostoru, neprilagođeno odevanje zbog temperaturne razlike između jutra i ostatka dana, hladniji dani, boravak u kolektivu (posebno problematično za decu nižeg uzrasta, jer je njihov imuni sistem još uvek u razvoju) i sl. Uz to, ove godine dodatni izazov predstavlja i očekivano pogoršanje epidemiološke situacije.
 
Ali, umesto na probleme, hajde da se fokusiramo na rešenje. Šta možete da uradite kako bi vaše dete izbeglo virusne infekcije ili, ako već dođe do njih, da traju kraće, bez dodatnih komplikacija? Odgovor sigurno naslućujete već iz naslova – ojačajte imunitet svoje dece.
 
A kako da to uradite jednostavno i efikasno? Otkrijte u narednim redovima:
 
Saveti za jačanje imuniteta kod dece
Evo 6 koraka koje možete preduzeti kako biste ojačali imunitet svojih mališana:
 
Dobra i uravnotežena ishrana za jači imunitet
Da bi bila snažna potpora dečijeg imuniteta, ishrana treba da bude raznovrsna. Važno je uključiti:
 
sveže voće koje podstiče funkcije imunog sistema (pogotovo jagoda, papaja, crveni grejpfrut, borovnica, kajsija, mango, banana)
sveže povrće koje doprinosi jačanju imuniteta (posebno obratiti pažnju na unos paradajza, brokolija, spanaća, slatkog krompira, šargarepe, crnog i belog luka)
orašaste plodove, semenke i mahunarke (zdrave masti i cink)
integralne žitarice (složeni ugljeni hidrati)
meso (zbog minerala i proteina)
ribu i maslinovo ulje (izvori omega-3 nezasićenih masnih kiselina)
jaja (izvor proteina)
Na imunitet utiče sve što unosimo u organizam, pa je zato bitno ograničiti unos šećera (deluje imunosupresivno – smanjuje broj leukocita i usporava stvaranje antitela) i industrijskih prerađevina koje imaju aditive (aditivi često izazivaju alergijske reakcije kod dece koje dodatno slabe imuni sistem).
 
Deca bi trebalo da imaju 5 obroka dnevno – tri glavna obroka i dve užine.
 
Dovoljno sna jača imunitet
Istraživanju su dokazala da zdrav san ima ključnu ulogu za jačanje imuniteta kod dece.
 
Nedostatak sna direktno utiče na slabljenje prirodnih barijera organizma za odbranu od “napada” mikroba i drugih neželjenih pojava u organizmu. Deci je san potreban za rast (hormon rasta se najviše luči tokom spavanja) kao i za odmor, regeneraciju i pripremu za nove svakodnevne aktivnosti.
 
Broj sati zavisi od uzrasta: novorođenče ima potrebu i za 16 sati dnevno, deci od 1 do 3 godine treba između 11 i 14 sati sna, dok je za predškolsku decu optimalno 10 sati sna dnevno (8 tokom noći i dnevna dremka u traju od sat do dva), a starijoj deci neophodno je barem 8 sati sna.
 
Vreme nije jedino merilo kvaliteta sna – važno je i to kada dete leže i budi se, kao i da li spava mirno. Stvaranje rutine za spavanje (odlazak u krevet i uspavljivanje svakog dana u okvirno isto vreme) od najmlađih dana je ključno za zdrav san i u kasnijim godinama deteta.
 
Ako primetite da vaše dete ima ozbiljnije probleme sa snom (nesanica, mesečarenje, noćne more ili izuzetno nemiran san), konsultujte pedijatra ili dečijeg psihologa kako biste zajedno pronašli najbolje rešenje.
 
Unos tečnosti doprinosi imunitetu
Još jedan korak koji će doprineti jačanju imuniteta kod dece je dovoljan unos tečnosti. Preporučuje se oko 8 čaša napitaka dnevno, pre svega u vidu vode, mleka, jogurta i prirodnih sokova.
 
Mleko i jogurt su ujedno bogati kalcijumom, koji je važan za rast kostiju. Osim toga, enzimi u jogurtu vraćaju u ravnotežu digestivni trakt (posebno ako su sa dodatkom probiotika). Izbegavajte gazirane napitke, kao i sve ostale napitke koji sadrže šećer i veštačke zaslađivače.
 
Pravilna higijena i imunitet
Iako dobra higijena nema direktnu vezu sa jačanjem imuniteta, njena uloga je izuzetno bitna za održavanje zdravlja deteta.
 
Održavanjem higijene smanjujemo šansu da organizam dođe u kontakt sa neželjenim mikrobima, bakterijama i virusima – glavnim “neprijateljima” imunog sistema. Redovno pranje ruku (po dolasku kući, pre i posle jela, nakon igranja napolju i maženja kućnih ljubimaca, posle odlaska u toalet) može sprečiti ove mikroorganizme da prodru u organizam. I zato je ovo jedna od najvažnijih higijenskih navika, pogotovo tokom pandemije.
 
Osim toga, kupanje i pranje zuba ujutru i uveče takođe spadaju u osnovne lične higijenske navike koje treba razvijati kod deteta od najmlađih dana, kao i održavanje čistoće okruženja (pogotovo kada su deca u uzrastu u kojem deo vremena provode na podu).
 
Fizička aktivnost – važan podsticaj za jačanje imuniteta kod dece
Sa kretanjem u vrtić i školu, broj dečijih obaveza raste, pa se neretko iz jednog zatvorenog prostora (vrtić ili škola) idi u sledeći zatvoreni prostor – automobil, razne školice ili kuću. I tako se vreme provedeno na svežem vazduhu i u opuštenoj igri tokom jeseni i zime smanjuje.
 
A boravak na svežem vazduhu, kao i fizička aktivnost su takođe bitni za jak imunitet i zdrav organizam. I zato pokušajte da, adekvatno obučeni, obezbedite deci i sebi barem 30 minuta na svežem vazduhu i uživajte u benefitima šetnje.
 
Osim toga, bilo bi dobro da dete ima i još neki vid rekreacije (plivanje, vožnja rolera, ples, trčanje, sportovi sa loptom), jer je to preporučljivo za pravilan razvoj tela, motoriku, zdravlje, kvalitetan san i dodatni je podsticaj jačanju imuniteta.
 
Odgovarajući preparati za jačanje imuniteta kod dece
Suplementi ne mogu zameniti zdravu i izbalansiranu ishranu, ali mogu biti njen odličan dodatak jer postoje situacije kada je organizmu potrebna i dodatna količina vitamina i minerala koju je najlakše nadoknaditi korišćenjem dodataka ishrani.
 
PRIMED 1 FORTE
PRIMED 1 FORTE

PRIMED 1 FORTE je prirodni preparat na bazi meda, polena, propolisa koji ima pozitivan efekat na jačanje odbrambenih snaga organizma. Preparat Primed 1 forte se može koristiti:

 
kod oslabljenog imuniteta,
kod povećanih energetskih i nutritivnih potreba (deca, adolescenti, sportisti, rekonvalescenti.