PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Zdrave navike kod dijabetesa tipa 2.

Ako imate dijabetes tip 2, verovatno ste već uneli neke izmene u svoju svakodnevnicu. Evo još nekoliko zdravih navika koje će vam pomoći da držite dijabetes tip 2 pod kontrolom i unapredite svoje zdravstveno stanje:
 
Pametno birajte hranu
Zdrava i izbalanirana ishrana je prvi korak – dajte sve od sebe da izbacite višak natrijuma, masti i šećera iz ishrane i birajte manje obrađenu hranu (ima niži glikemijski indeks).
 
U jelovnik uključite žitarice sa celim zrnom i namirnice sa niskim sadržajem masti – odaberite nemasno meso (poput živinskog) i ribu umesto crvenog mesa i mesnih prerađevina. Što se tiče povrća, birajte ono koje ne sadrži skrob (npr. brokoli, šargarepa, krastavci, zelena salata, paradajz). Kada je u pitanju voće, dobar izbor su bobičasto voće i citrusi.
 
Ako nemate plan koji je pripremio nutricionista, pokušajte da redovno planirate obroke unapred, Tako ćete biti sigurni da vam je ishrana uravnotežena i da unosite potrebnu količinu povrća, voća, zdravih masti, ugljenih hidrata (rasporedite ih ravnomerno po obrocima) i proteina.
 
Prilikom pripreme hrane, smanjite upotrebu ulja – umesto toga, hranu barite ili grilujte. Uz to, jedite tri obroka dnevno (u odgovarajućim vremenskim intervalima), jedite polako, uživajte u hrani i obratite pažnju na znake sitosti, kako ne biste unosili previše hrane.
 
Ako želite užinu, birajte jogurte, neslane orašaste plodove, semenke, voće i povrće umesto čipsa, keksa i čokolade. Unosite dovoljno vode i vodite računa o količini alkohola – kada pijete, vaša jetra mora da radi na uklanjanju alkohola umesto da reguliše šećer u krvi.
 
Vežbajte redovno
Osim što će učiniti da se osećate bolje, redovna fizička aktivnost će poboljšati i vašu osetljivost na insulin, pa nivo šećera u krvi može postati stabilniji. Ako trenutno niste aktivni, počnite polako i vremenom povećavajte učestalost i dužinu vežbanja. Neka vam cilj bude da budete fizički aktvni 4 do 7 puta tokom nedelje, najmanje 30 minuta svaki put.
 
Da biste olakšali sebi redovno vežbanje, postavite realan cilj i napravite plan – koje vežbe ćete raditi i kada? Vežbanje ne znači nužno odlazak u teretanu; idite stepenicama umesto liftom, parkirajte se malo dalje nego inače, bavite se baštovanstvom ili prošetajte tokom pauze za ručak. Na taj način ćete lagano uvesti aktivnosti u svoju dnevnu rutinu.
 
Kasnije se možete odlučiti za vežbe umerenog intenziteta kao što su brzo hodanje i vožnja bicikla ili za one intenzivnije (trčanje, vožnja bicikla po brdovitom terenu ili odlazak na planinarenje). Šta god da radite, ne zaboravite da se istegnete pre i posle svakog treninga.
Pošto vežbanje snižava nivo šećera u krvi, važno je da razgovarate sa svojim lekarom o tome da li treba da prilagodite dozu lekova ili insulina da biste održali dovoljno visok nivo.
 
Pratite nivo šećera
Osim HbA1c testa za praćenje dijabetesa koje bi trebalo da radite dva puta godišnje, važno je i da redovno pratite nivo šećera i da beležite rezultate. Ovo će vam pomoći da uočite eventualne obrasce – na primer, kako pojedine namirnice ili fizička aktivnost utiču na nivo šećera u krvi.
 
Posavetujte sa sa lekarom oko učestalosti testiranja, kao i oko odabira odgovarajućeg merača.
 
Smanjite nivo stresa
Kada ste pod stresom, vaše telo usvaja odgovor „bori se ili beži“. To znači da će osigurati da imate dovoljno šećera i masti na raspolaganju. Dugoročna izloženost hormonima stresa stoga može podići nivo šećera u krvi i učiniti vas manje osetljivim na insulin.
 
Ako se osećate kao da ste stalno pod stresom ili uznemireni, postoji niz jednostavnih tehnika koje možete naučiti kako biste ublažili stres.
 
Vežbe dubokog disanja, meditacije i progresivne vežbe opuštanja mišića se lako uče i mogu se uraditi za 10 minuta ili manje. Potražite na internetu vodiče i tutorijale, kao i aplikacije za pametne telefone. Provedite vreme u prirodi, družite se i, ako ste u mogućnosti, usvojite ljubimca. Uz to, razgovarajte i sa svojim lekarom o tome koja vrsta vežbi za smanjenje stresa može biti najefikasnija za vas.
 
Ostavite pušenje
Svi znaju da je pušenje opasno po zdravlje, ali za osobe sa dijabetesom tip 2 štetni efekti mogu biti još ozbiljniji. Dim cigarete može značajno oštetiti vaše srce i krvne sudove. Takođe može povećati rizik od brojnih ozbiljnih problema kao što su bolest bubrega, problemi sa vidom i oštećenje nerava.
 
Bez obzira na to koliko dugo ste pušač, prestanak je uvek opcija – važno je samo da odaberete metodu koja će biti najefikasnija za vas.
 
Neka vam kvalitet i dužina sna postanu prioritet
Navike koje se tiču spavanja mogu uticati na mnoge stvari u vezi sa vašim zdravljem – težinu, imunitet, čak i na to koliko dobro funkcioniše vaš mozak. Istovremeno, san igra i ključnu ulogu u kontroli šećera u krvi.
 
Mnoge studije su pokazala da osobe koje kratko spavaju (manje od 6 sati tokom noći) imaju nepravilne navike u ishrani, grickaju više i češće jedu nezdravu hranu, što može povećati rezistenciju na insulin.
 
Druga istraživanja su otkrila da nedostatak sna može direktno uticati na to kako telo proizvodi druge hormone koji utiču na šećer u krvi. Na primer, kada ostanete budni do kasno, vaše telo proizvodi više hormona kortizola, što utiče na delovanje insulina. Takođe, sve je više dokaza da kada ostajete budni tokom noći ometate biološki sat vašeg tela, što može učiniti ćelije otpornijim na insulin. Zato lekari podstiču osobe koje imaju dijabetes tip 2 da spavaju 7 do 8 sati svake noći i da potraže pomoć ukoliko ih muči apneja u snu.
 
Redovno pregledajte stopala
Pošto dijabetes može da uzrokuje oštećenje nerava u stopalima, možete se povredite, a da to ni ne osetite. To onda može dovesti do pojave potencijalno opasnih rana koje ne mogu same da zacele, a svako odlaganje lečenja povlači moguće komplikacije. Zato svakodnevno pregledajte stopala kako biste uočili probleme na vreme.
 
Coprinus comatus je jedna od medicinskih gljiva sa dugogodišnjom upotrebom u tradicionalnoj medicini. Pokazuje mnoga blagotvorna dejstva u organizmu čoveka u prevenciji i kao pomoć u tretmanu različitih poremećaja zdravlja. Posebno se izdvaja pozitivnim delovanjem na regulaciju povišenog nivoa šećera u krvi.
 
Coprinus comatus se preporučuje kao pomoćno sredstvo:
U tretmanu dijabetesa
Kod povišenog nivoa holesterola i triglicerida
Kod opstipacije
U tretmanu hemoroida
U dijetama za mršavljenje
Aktivni sastojci gljive ispoljavaju antioksidativno, zaštitno i regenerativno dejstvo na ćelije pankreasa od oštećenja slobodnim radikalima. Kod dijabetesa tip I, upotreba Coprinus comatus može da ima povoljno dejstvo u smanjenju rizika od pojave komplikacija dijabetesa. Povoljno deluje na regulisanje povišenog nivoa holesterola i triglicerida. Sadrži značajan procenat vlakana koja povoljno utiču na varenje i probavu i pomažu u regulisanju telesne težine. Poboljšanjem probave i cirkulacije, utiče na smanjenje tegoba kod unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida.