PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Vitamini koji pomažu u lečenju hemoroida.

Hemoroidi su bolne upale vena koje okružuju rektum (anus). Najčešći simptom hemoroida je krvarenje u toku ili nakon pražnjenja creva. Pored krvarenja i bolova, može doći i do peckanja, svraba ili iritacije.

Čak 75% odraslih ima problem sa hemoroidima u nekom trenutku života, što može biti uzrokovano prekomernim naprezanjem, ishranom sa niskim procentom vlakana, trudnoćom ili dugotrajnim sedenjem.

Unos određenih vitamina može pomoći na taj način što će ublažiti neke od simptoma ili uzroka hemoroida.

Vitamin C
Vitamin C je prirodni antioksidant koji može pomoći da se štetne materije iz vašeg tela, koje mogu izazvati oštećenja ćelija, uklone. Ovaj svestrani vitamin je takođe važan u procesu oporavka, što vam pomaže da lakše podnesete upalu i bol uzrokovan hemoroidima.

Neka od istraživanja su pokazala da je vitamin C važan i za širenje i skupljanje krvnih sudova. Ovaj efekat može poboljšati otpornost krvnih sudova pogođenih naprezanjem ilinedostatkom vlakana u ishrani.

Namirnice bogate vitaminom C su: citrusi, kupus, paprika, brokoli, jagode, karfiol, prokelj, ananas, kivi.

Vitamin E
Vitamin E, takođe poznat kao alfa – tokoferil acetat, može pomoći u smanjenju i povlačenju simptoma hemoroida. Namirnice koje sadrže vitamin E blagotvorno utiču na redukciju krvarenja, svraba i peckanja koji dolaze od hemoroida. On takođe pruža zaštitnu i umirujuću barijeru od potencijalnog dejstva antigena koji mogu da izazovu infekciju.

Namirnice bogate vitaminom E su: bademi, blitva, spanać, suncokretove semenke, orašasti plodovi, brokoli, peršun, masline, losos, bundeva.

Bioflavonoidi
Vitamin C je jedan vid bioflavonoida. Bioflavonoidi su supstance koje daju boju biljkama. Osim toga, oni deluju kao antioksidansi, anti-inflamatorno, i anti-virusno. Ovi efekti mogu pomoći u smanjenju upale hemoroida i pružaju zaštitu od infekcije izazvane virusima koji ulaze u rupturirane vene.

Ukoliko se namirnice bogate bioflavonoidima koriste redovno, one smanjuju mogućnost ponovne pojave hemoroida nakon povlačenja simptoma.

Namirnice koje sadrže bioflavonoide su: citrusi, borovnice i ostalo bobičasto voće, crni luk, peršun, zeleni čaj, crno vino.

Kompleks vitamina B
Kompleks vitamina B, koji uključuje vitamin B 1 (tiamin), vitamin B 2 (riboflavin) i vitamin B 3 (niacin), je porodica vitamina koja igra veoma važnu ulogu u procesu varenja hrane. Kompleks vitamina B može ublažiti ili učiniti da se povuku simptomi hemoroidalne bolesti na taj način što doprinose lakšem i bržem prolasku hrane kroz digestivni trakt.

Oni takođe blagotvorno utiču na hemoroide tako što smanjuju mogućnost zatvora (konstipacije), koji je jedan od uzroka hemoroida. Vitamin B 12 dodatno je i bioflavonoid, te smanjuje upalne procese i iritaciju.

Namirnice bogate kompleksom vitamina B su: cerealije, hleb od integralnih tipova brašna, spanać, blitva, soja, riba, jaja, mleko, sir, crveno meso, bademi, orasi i ostali orašasti plodovi, piletina, brokoli, losos, tuna, krompir, pasulj.

HEMOREKS je prirodni proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pomoćnih supstanci. Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju višestruko dejstvo na upaljene hemoroide: sprečavaju svrab, smanjuju osećaj nelagodnosti i smiruju upalni proces, regenerišu oštećeno tkivo i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma upale.