PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uzroci benignog uvećanja prostate

Prostata je mala žlezda koja se smeštena ispod mokraćne bešike muškarca, u bliskom odnosu sa uretrom. Kod velikog broja muškaraca, u zrelijim godinama javlja se problem sa uvećanjem prostate (benigna hiperplazija prostate) koje može biti različito iraženo. U zavisnosti od stepena uvećanja, simtomi mogu da budu manje ili više izraženi. Većina simptoma vezana je za urinarni sistem, upravo zbog bliskog odnosa prostate, mokraćne bešike i uretre.

Još uvek nije do kraja utvrđen jedinstven uzrok koji dovodi do uvećanja prostate. Smatra se da značajnu ulogu ima promena u balansu hormona do koje dolazi sa starenjem organizma.

Faktori rizika za razvoj benigne hiperplazije prostate

Godine starosti. Pojava benignog uvećanja prostate je retka pojava kod muškaraca mlađih od 40 godina. Smatra se da oko trećine muškaraca starijih od 60 godina mogu imati simptome uvećanja prostate, dok kod starijih od 80 godina, taj broj se povećava i na više od polovine.

Nasledni faktori. Postojanje problema sa prostatom kod bliskih srodnika može biti faktor rizika.

Postojanje određenih zdravstvenih poremećaja i oboljenja, kao što su dijabetes i bolesti srca, kao i upotreba određenih lekova može uticati na povećanje rizika za razvoj benigne hiperplazije prostate.

Stil života i ishrana mogu da imaju ulogu i faktora rizika i zaštitnih faktora. Tako, gojaznost i fizička neaktivost mogu da doprinose većem riziku za razvoj problema sa prostatom, dok zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost mogu da imaju zaštitno dejstvo.

Učestalo mokrenje, nemogućnost potpunog pražnjenja mokraćne bešike, često noćno ustajanje uglavnom su prvi simptomi koji sa napredovanjem uvećanja prostate mogu da se pogoršavaju. Zadržavanje urina pogoduje razvoju urinarnih infekcija, što se karakteriše pojavom novih i izraženijih tegoba.

Ukoliko postoje tegobe koje ukazuju na problem sa prostatom, lekar će odrediti koje analize je potrebno sprovesti u cilju potvrde postojanja benignog uvećanja prostate. U skladu sa izraženošću problema i postojećih simptoma, sprovodi se odgovarajući tretman.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRIMED 6 JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA, POLENA, SVILOVINE I GOLICE.

Sadrži herbu mlečike (svilovine ili vrbovice) koja pomaže održavanju zdravlja prostate.

NE SADRŽI VEŠTAČKE BOJE, KONZERVANSE I DRUGE ADITIVE.

PRIMED 6 se može koristiti kod:

  • benignog uvećanja prostate

  • akutne i hronične upale prostate i mokraćnih puteva