PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako ublažiti hemioterapiju

Posledice hemoterapije
Karcinom-grlica-materice2
Opadanje ili gubitak kose Gubitak kose (alopecia) javlja se kao posledica delovanja većine citostatika, kao i hemoterapije, a manifestuje se u vidu stanjivanja i slabljenja dlaka ili njihovog potpunog gubitka i to na svim delovima tela uključujući glavu, lice, noge, ruke, pazuh, stidni deo. Slabljenje i opadanje kose počinje oko druge nedelje nakon prvog tretmana hemoterapije, a veliki broj pacijenata svedoči da je jedan od početnih znakova alopecije povećana osetljivost kože glave. Kosa može opadati postepeno ili u pramenovima. Ponovni rast kose počinje odmah po prestanku terapije, a nova kosa ponekad ima blago izmenjenu boju i kvalitet.
Praktični saveti za brigu o kosi tokom hemoterapije
– Kosu prati samo kad je neophodno, blagim šamponom, češljati je mekom četkom isušiti fenom
uključenim na najnižu temperaturu.
– Ukinuti farbanje, peglanje, tapiranje ili kovrdžanje kose.
– Nabolje je skratiti kosu što više, kako bi se lakše održavala i izgledala gušće.
– U slučaju potpunog gubitka kose, teme zaštiti kremom za sunčanje.
– Odluka o nošenju perike, marame, šešira ili kape kojima će se prikriti gubitak kose, stvar je
ličnog izbora pacijenta.
– Uglavnom je gubitak kose privremen,mada se često javlja osećaj besa, tuge ili očajanja zbog čega je dobro razgovarati sa osobama koje su već prošle kroz slično iskustvo ili potražiti stručnu pomoć u savetovalištu.
Podložnost infekcijama
Pošto većina citostatika izaziva smanjenje proizvodnje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, pacijenti postaju podložni infekcijama. Zato lekari tokom ciklusa hemoterapije često kontrolišu krv pacijentima i u slučaju drastičnog smanjenja odbrambenih moći organizma uvode lekove za brži oporavak belih krvnih zrnaca ili prekidaju hemoterapiju, ukoliko preti opasnost da zdravlje pacijenta bude ozbiljnije ugroženo.

Praktični saveti za prevenciju infekcija
– Pojačati higijenu tela i usta, a ruke prati često, obavezno pre jela, nakon odlaska u toalet i kontakta sa životinjama.
– Konzumirati namirnice koje podižu imunitet. Preporučuje se povećan unos hrane bogate karotenoidima (breskva, kajsija, bundeva, ljute papričice, cvekla, heljda, glavičasto povrće, kelj, tikvice, spanać, plavi patlidžan),jer ubrzavaju oporavak ćelija.
– Pacijentima na hemoterapiji i zračenju savetuje se upotreba aloje, preparata Primed 13 forte i čaja od Ganoderme lucidum koji podstiče obnavljanje ćelija, jačaju imunitet i ceo organizam. Na tržištu postoji mnogo odličnih proizvoda od aloje i meda i ganoderme, uz dodatak vitamina i omega-3 i šest masnih kiselina.
– Izbegavati kontakt sa osobama obolelima od prehlade, gripa, boginja i drugih zaraznih bolesti, kao i mesta gde ima mnogo ljudi.
– Ne konzumirati sirovu hranu poput ribe, morskih plodova ili jaja. Već sa pojavom prvih znakova infekcije obratiti se lekaru, makar to bilo i usred noći. Najčešći simptomi infekcije jesu temperatura iznad 38 “C, jeza, preznojavanje, bolu grlu, sinusima i glavi, crvenilo i otok oko
rane, ukočen vrat. Ukoliko je telesna temperatura povišena, ne uzimati lekove bez konsultacije sa doktorom.