PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Terapija paradentoze

<strong>Paradentoza</strong> je oboljenje potpornog aparata zuba. Hroničnog je karaktera. Nije praćena burnim kliničkim simptomima, a krajnji rezultat bolesti je klimanje i gubitak zuba. Funkcionalna celina pojedinih tkiva koja podupire zube naziva se parodont. <strong>Parodont</strong> se sastoji od gingive, dezmodonta, cementa zuba i alveolne kosti.
Gingiva prekriva vrat zuba i čvrsto prijanja uz zub, ona je deo sluznice usne duplje.
Dezmodont je vezivno tkivo koje okružuje koren zuba i pričvršćuje zub za alveolu. Održava funkcijske odnose između  njih.
Cement je sličan kosti – mineralizovano vezivno tkivo u kojem su učvršćena dezmodontna vlakna.
Alveolni nastavak je zaštitni prostor zubnih korenova formiran u viličnoj kosti.

<strong>Paradentoza</strong> je bolest od koje najčešće oboljevaju osobe sa genetskom predispozicijom za nju, ali su ugrožene i osobe koje su pušači i dijabetičari. Ukoliko se na genetsku predispoziciju ka bolesti dodaju i uslovi okoline kao što su plak, pušenje, menopauza..<strong>. paredentoza</strong> je neizbežna.
Prema istraživanjima kod žena u starijoj dobi zbog nedostatka estrogena koji uzrokuje osteoporozu svih kostiju pa i potporne kosti zuba dolazi do paradontoze. Tako i sam njen uzrok može biti stiskanje zuba i škripanje njima jer se na takav način oštećuju potporne strukture zuba<strong>.</strong><a href=”https://www.primarna-medicina.com/wp-content/uploads/2012/08/Primed-3-u-terapiji-paradentoze.jpg”><img class=”alignright size-thumbnail wp-image-3146″ title=”Primed 3 u terapiji paradentoze” src=”https://www.primarna-medicina.com/wp-content/uploads/2012/08/Primed-3-u-terapiji-paradentoze-150×150.jpg” alt=”” width=”150″ height=”150″ /></a>

<strong>Terapija paradentoze</strong>

Od velike važnosti u terapiji paradentoze jeste rana dijagnoza stmatologa kako bi se zaustavilo zapaljenje, uklonili paradontalni čepovi i omogućila normalna higijena.

Kuzalna terapija  podrazumeva uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, kiretažu parodontalnih džepova i korekciju  protetskih radova i neadekvatnih ispuna.

U slučaju velikih koštanih defekata pristupa se hirurškoj  terapiji. Vek zuba u vilici produžava se nadoknadom izgubljene kosti. Koristi se i acelularni dermalni matriks.

<strong>U prevenciji i u terapiji paradentoze, naročito nastalih u menopauzi usled osteoporoze <a href=”https://www.primarna-medicina.com/o/primed-3-kreci-se-lako/”>PRIMED 3 </a>može pomoći u terapiji i sprečavanju daljih posledica.</strong>

why your ex girlfriend what u as your frind she have a boy friendwhat to say to get my ex back How To Win Your Ex Back winning back your girlfriendtext your ex back