PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Tamjan i kurkuma protiv artritisa

Zapaljenje je fiziološka reakcija organizma izloženog stranim telima, kao što su bakterije, virusi, gljivice i sl. U ovom slučaju, zapaljenska reakcija ima za cilj odbranu organizma od štetnih agenasa. Međutim, postoje situacije u kojima iz određenog razloga dolazi do nepravilnog funkcionisanja imunološkog sistema, kada se umesto na strano telo razvije imunološki odgovor prema sopstvenim ćelijama. Različite ćelije i organi mogu biti meta autoimunog odgovora.

Kada je koštano-zglobni sistem u pitanju, najčešći autoimuni poremećaj je reumatski artritis.

U toku zapaljenja zgloba, ćelije imunološkog sistema proizvode materije odgovorne za sve simptome zapaljenja: crvenilo i lokalno povećanje temperature (usled povećanog protoka krvi), otok (usled povećane propustljivosti krvnih sudova), bol (posledica nadražaja nerava koji oživčavaju predeo zgloba zahvaćenog upalnim procesom). Sve ovo dovodi i do osećaja ukočenosti i otežane pokretljivosti. Okolni mišići takođe mogu biti pogođeni, što daje širi doživljaj nelagodnosti i ograničenosti normalne pokretljivosti.

Tamjan (Boswellia serrata)

Tamjan se tradicionalno koristi u indijskoj narodnoj medicini (ajurveda) u tretmanu artritisa i drugih tegoba. Jedan od aktivnih sastojaka tamjana je bosvelična kiselina za koju je istraživanjem pokazano da inhibira određene enzime koji učestvuju u nastanku i širenju zapaljenja. Podaci dobijeni kliničnim istraživanjima ukazuju na povoljno dejstvo bosvelije i u ublažavanju bola kod pacijenata sa osteoartritisom.

 

Kurkuma

Kurkumin je biološki aktivan sastojak kurkume, začina koji se tradicionalno upotrebljava u indijskoj i kineskoj medicini. Kurkumin, kao i bosvelija, sprečava oslobađanje medijatora zapaljenske reakcije. Takođe, kurkumin ima i antioksidativno dejstvo (neutrališe slobodne radikale u organizmu).

 

Preporuke za kombinovanu upotrebu tamjana i kurkume

Upotreba ekstrakta kurkume i tamjana smatra se bezbednom. Kao i za većinu biljnih preparata, blagovorni efekti mogu se očekivati u roku od nekoliko nedelja, a preporučeno vreme upotrebe u kontinuitetu je 2-3 meseca, nakon čega je poželjno napraviti pauzu. Postoje određene mere opreza, ukoliko npr. koristite lekove za “razređivanje” krvi, s’ obzirom na to da kurkuma, kao i tamjan mogu da pojačaju dejstvo ovih lekova.

Od prirodnih preparata iz PRIMED asortimana, u slučaju artritisa preporučujemo upotrebu PRIMED 3 Kreći se lako. PRIMED 3 je prirodan preparat na bazi meda, propolisa, minerala i kurkume. Povoljno deluje kod svih vrsta upala zglobova, a preporučuje se i u prevenciji i tretmanu osteoporoze.