PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Sprečite nastanak prehlade i gripa!

U toku prehlade krvni sudovi u sluzokoži nozdrva se šire, a ćelije koje proizvode sluz pojačavaju svoj rad. Pošto se sluz spušta u grlo, može doći do upale ždrela. Uobičajeni simptomi upale gornjih disajnih puteva su: zapušen nos ili obilan sekret, bol u grlu, umor, kijanje i povišena temperatura. Sve što smeta disajnim organima pogoduje prehladi. Zagađenost je nemoguće izbeći u potpunosti, ali zato možete uticati na okruženje. Smanjite pušenje, naročito u zatvorenom prostoru. Pušenje povećava rizik od infekcija. Dobro bi bilo da izbegavate one osobe koje su već bolesne. Korisna preventiva protiv prehlade su med i pčelinji proizvodi. Svakodnevno možete uzimati čen svežeg belog luka jer ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Jedite namirnice bogate vitaminom C, kao što su pomorandže, jabuke, lisnato povrće, limun i paprike.
Ako se razbolite…
Ako se ipak razbolite najbolje je da nekoliko dana mirujete kako biste smanjili opasnost od komplikacija. Uzimajte što više tečnosti: biljnih čajeva, ceđenih sokova i vode. Prehladu ne smete lečiti antibioticima jer oni ne ubijaju viruse. Ako se sami lečite, stvorićete otpornost organizma na antibiotike, koji vam neće pomoći čak ni kada vam ih prepiše lekar. Obratite se lekaru ukoliko prehlada traje duže od nedelju dana, posebno ako temperatura pada ispod 38,5.
Sprečite grip
Grip se javlja u epidemijama. Glavni simptomi su malaksalost, umor i temperatura. Najbolja prevencija protiv gripa je vakcinacija. Ukoliko je epidemija već zahvatila vašu sredinu, kasno je da se vakcinišete. Da biste sprečili osećaj umora jedite južno voće bogato vitaminom C, kao i zeleno povrće i sušeno voće bogato magnezijumom. Lekari preporučuju da uzimate i hranu koja je bogata cinkom. Izvori cinka su zrna žitarica, crveno meso, mleko, jaja, boranija, spanać, ostrige i rakovi. Korisno je, takođe, jesti i beli luk. Prestanite da pušite jer duvan oštećuje respiratorni epitel koji ima ulogu da uklini strane čestice koje dolaze spolja. Savetuje se redovno vežbanje jer pojačava imunološki sistem.
Ako se razbolite…
U slučaju gripa izolujte se od ostalih ukućana kako ih ne biste zarazili. Terapija se zasniva na lakoj hrani, toplim supicama i čajevima. Vodite računa o tome da niko od ukućana ne upotrebljava vaš pribor. Ne uzimajte lekove na svoju ruku, već isključivo po preporuci lekara.
Sprečite upalu grla
Infekcija se ispoljava kroz teži govor i suvi kašalj. Da do toga ne bi došlo, izbegavajte duvan i zadimljene prostorije koje nadražuju glasne žice. Nemojte previše naprezati glas i pazite da vazduh u sobi u kojoj boravite ne bude suv. Održavajte temperaturu stana na otprilike 19 stepeni i povremeno osvežavajte prostorije.
Ako se razbolite…
Ako se ipak dogodi da „zaradite“ upalu grla, ne govorite previše glasno, smanjite pušenje ili prestanite da pušite. Bolovi u grlu se leče pastilama. Za ispiranje grla koristite čaj od žalfije ili zeleni čaj i med. Šoljom proključale vode prelijte kašičicu listova zelenog čaja. Sačekajte 5 minuta. Čaj procedite, dodajte kašiku meda i ispirajte grlo četiri puta dnevno po pet minuta. Ako vam je temperatura povišena ili ako primetite da se simptomi ne smanjuju posle 48 sati, potražite pomoć lekara.

PRIMED 4 PROPOLIS JE TINKTURA NA BAZI PROPOLISA I ALKOHOLA, SA VISOKOM KONCENTRACIJOM PROPOLISA.

NE SADRŽI VEŠTAČKE BOJE, KONZERVANSE I DRUGE ADITIVE.
PRIMED 4 PROPOLIS se preporučuje kod:
oslabljenog imuniteta
infekcije usne duplje (afte, infekcije desni)
prehlade, gripa i drugih respiratornih infekcija
KAKO DELUJE PRIMED 4 PROPOLIS
PRIMED 4 PROPOLIS ispoljava antivirusno, antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Pomaže u prevenciji i tretmanu infekcija izazvanih različitim mikroorganizmima.