PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Sinuzitis (sinusitis)

Sinuzitis (sinusitis)predstavlja zapaljenje sinusa izazvano virusima , bakterijama ili gljivicama. U ovim prostorima obično nema klica, ali se može inficirati kada osoba ima kongestiju i sluz se zaglavi u sinusima. To je obično uzrokovano nekom infekcijom  ali može biti uzrokovano alergijskom reakcijom ili nekom reakcijom na nadražaj iz okruženja.

Sinusi su četvoroparni vazdušni džepovi locirani između kostiju lica:

  • Frontalni sinusi; locirani su iznad očiju, u centralnom regionu iznad svake obrve
  • Maksilarni sinusi; locirani između jagodičnih kostiju, sa obe strane
  • Sitasti sinusi; locirani između očiju, iza nosnog mosta
  • Klinasti sinusi; locirani su iza sitastih sinusa i iza očiju

Sinuzitis se deli na akutni (traje od tri do osam nedelja) , hronični (od tri meseca do više godina) i recidivirajući ( nekoliko napada u toku godine).

Teško je postaviti dijagnozu sinuzitisa u njegovoj početnoj fazi zato što simptomi podsećaju na one kod obične prehlade (zapušen nos, slivanje sekreta niz ždrelo i malaksalost). Međutim, kod prehlade simptomi se povlače posle 5-7 dana dok simptomi kod sinuzitisa (ukoliko se ne leči) mogu da traju čitavih 3-8 nedelja. Osim toga kod sinuzitisa se cesto javlja bol na licu i temperatura. Najjednostavniji način da se ustanovi da li se radi o sinuzitisu je perkusijom (lupkanjem) ili pritiskanjem u predelu sinusa. Ukoliko to izaziva bol oni su najverovatnije u infekciji. Potrebno je uraditi i Rtg paranazalnih šupljina. Daleko najpouzdaniji način dijagnostikovanja sinuzitisa je CT sinusa, odnosno magnetna rezonanca (ukoliko se sumnja na tumor ili gljivično oboljenje).

Lečenje je usmereno u dva pravca: da se ublaže simptomi i da se izleči infekcija !

Simptomi se ublažavaju kapima za nos (koji smanjuju otečenost i ne smeju se koristiti duže od 3-5 dana), fiziološkim rastvorom, inhalacijama i ovlaživačima sluznica u spreju. ( Srebrosept kapi za nos…)

U većini slucajeva infekcija ce proći i bez uzimanja lekova. Međutim, ako se uzimaju lekovi infekcija ce brže proći i daleko su manje šanse da se dobije hronični sinuzitis. Odgovarajućim antibioticima se leči sama infekcija i to u trajanju od 10-14 dana. Kod hroničnog sinuzitisa lecenje traje 3-4 nedelje. Terapija koja je vrlo efikasna i u prevenciji i kod već upaljenih sinusa bilo u kombinaciji sa antibioticima ili bez njih jeste PRIMED 2 koji vrlo efikasno čisti sve disajne organe a i kod sinuzitisa pomaže u njihovom pročišćavanju.

primed2dišilako

Primed 2 diši lako uspešno otklanja simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, sinusitisa i pušačkog kašlja!