PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Simptomi ulceroznog kolitisa

Ulcerozni kolitis je vrsta hroničnog oboljenja praćenog zapaljenjem sluzokože debelog creva. Zapaljenski proces zahvata rektum i kolon, i vremenom može da dovede do poremećaja normalne apsorpcije hranljivih sastojaka iz hrane.

Simptomi ulceroznog kolitisa

Bol u abdomenu praćen dijarejom ili zatvorom, nekada sa primesama krvi može da se javi kod ulceroznog kolitisa.

Ovaj simptom može da bude prisutan i kod nekih drugih poremećaja, pa je važno ispitati moguće uzroke.

Ulcerozni kolitis može da bude praćen gubitkom kilograma, smanjenjem apetita i mučninom. Kod dece može se primetiti slabije napredovanje rasta.

Simtomi koji nisu vezani za digestivni sistem, a koji postoje kod nekih osoba su: bol u zglobovima, promene na koži, umor, anemija, povišena temperatura.

Simptomi ulceroznog kolitisa mogu da budu slični simptomima koji se javljaju kod Kronove bolesti. Kronova bolest, za razliku od ulceroznog kolitisa može da se širi i na druge delove digestivnog trakta, dok ulcerozni kolitis uglavnom ostaje lokalizovan na nivou debelog creva. Iritabilni kolon je takođe praćen sličnim simptomima, ali u ovom slučaju nema znakova zapaljenja i ulceracije na sluzokoži debelog creva.

Uzrok pojave ulceroznog kolitisa nije još uvek razjašnjen. Smatra se da je imunološki sistem, odnosno, neadekvatna reakcija imunološkog sistema u osnovi, ali šta dovodi do pojave takve reakcije nije utvrđeno. Hronični stres I ishrana mogu da utiču na pojavu simptoma, ali nisu uzrok bolesti.

Simptomi mogu da variraju od blagih do izraženijih, a i učestalost javljanja može da se razlikuje. Nekada, faza remisije (odsustvo simptoma) može da traje i godinama, kada osoba nema nikakve tegobe.

Dijagnoza se podtavlja na osnovu podataka iz razgovora sa pacijentom i odgovarajućih pregleda o kojima lekar odlučuje. Ukoliko imate neke od simptoma, važno je da se obratite lekaru koji će proceniti da li je i koje analize potrebno da uradite u cilju utvrđivanja njihovog uzroka.

Terapija ulceroznog kolitisa podrazumeva upotrebu lekova koji imaju za cilj da smanje zapaljensku reakciju i njih lekar propisuje u zavisnosti od izraženosti tegoba, dužine trajanja i reakcije pacijenta na terapiju. Uglavnom je potrebno nekoliko meseci za postizanje povoljnih rezultata.

Kako se radi o hroničnom problemu, u tretmanu ulceroznog kolitisa veoma je važna dugoročna redovna kontrola pacijenta, u cilju što bolje regulacije tegoba.