PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Protiv lošeg holesterola na prirodan način

Holesterol – bitan faktor za pojavu srčanog ili moždanog udara

Srce je mišićna pumpa, koja neprestano snabdeva sve delove našeg organizma. Sam srčani mišić ne dobija kiseonik i hranljive materije iz krvi koja se nalazi u srčanim šupljinama.  Srce ima vlastiti krvotok, u njemu su najbitniji deo koronarne žile. One su dobile naziv po latinskoj reči corona- kruna, jer tako izgledaju na gornjem delu srca. Usled smetnji u protoku krvi kroz koronarne žile, može se smanjiti protok krvi. Nedovoljan protok krvi, uzrok je brojnih tegoba i poremećaja, koje mogu dovesti do iznenadne smrti, odnosno ako su smetnje u koronarnoj cirkulaciji dugotrajne, srčani mišić se produžava, gubi sposobnost grčenja i pumpanja i dolazi do popuštanja srca. 

Smanjenje protoka krvi kroz arterije mozga može izazvati ishemiski moždani udar ili, u slučaju pucanja krvne žile, moždani udar.

Bolesti srca postaju sve veći problem savremenog društva, podjednako je ugrožen ženski i muški deo populacije, a sve je više srčanih bolesti i u mlađoj populaciji. Međutim starenjem stanovništva očekivana je i sve veću prisutnost srčanih oboljenja. Statistički podaci pokazuju da je više od 50% slučajeva uzrokovano kardiovaskularnim bolestima. Dizlipidemija tj. nepravilnost u sadržaju masnoća u serumu, glavni je uzrok za razvoj srčane bolesti,  kapilarnih tegoba i moždanog udara. Po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji holesterol je uzrok najmanje 56% ukupnih pojava srčanih bolesti i 18%  cerebrovaskularnih udara. Utvrđeno je da smanjenje u koncentraciji holesterola za 10% može za 30% smanjiti opasnost od razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Pri tome je važno da LDL holesterol, koji iznosi 60-70% ukupnog holesterola u serumu, ima najnezahvalniju ulogu u razvoju kardiovaskularnih bolesti. Svi edukacijski programi daju veliku pažnju merama za njegovo snižavanje.

PRImarna MEDicina i stručnjaci iz Cortex Labs-a savetuju: Izbegavajte namernice koje podižu nivo lošeg holesterola poput majoneza, ulja, margrina, kajmaka, kačkavalja a ubacite u ishranu više svežeg povrća a naročito belog luka, ubacite i sremuš, tzv. medveđi luk, limun a ukoliko već imate problema i potrebna Vam je dodatna intervencija savetujemo Primed 8 feropolis i Hypocol