PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prošireni i ispucali kapilari

Kapilari su sitni krvni sudovi koji se nalaze u površnom delu kože celog tela. Prošireni ili ispucali kapilari se vide kao izuvijana ili razgranata mreža sitnih linija crvene ili plavičaste boje. Do pucanja kapilara može da dođe na bilo kom delu tela, ali su posebno upadljivi oni koji se javljaju na nosu i drugim delovima lica, s obzirom na to da je lice uglavnom i najizraženije pogledu.

Nekada se proširenja vide u obliku paukove mreže, pa se, zbog takvog oblika nazivaju paukolike ili spider vene.

Prošireni i ispucali kapilari se razlikuju od proširenih vena, s ozirom na to da se i radi o krvnim sudovima različitih dimenzija. Kako je mreža venskih krvnih sudova rasprostranjena u celom organizmu, i proširenje vena, kao i kada su kapilari u pitanju se može razviti na bilo kom delu tela, ali je daleko najčešće proširenje vena donjih ekstremiteta.

Ispucali kapilari na licu mogu da nastanu kao posledica različitih faktora, uključujući mehanička oštećenja, nasleđe, sunčanje, starenje i uticaj nekih medicinskih stanja. Ispucale kapilare ne treba mešati sa vidljivom mrežom kapilara na bočnim stranama nosa, koja se nekada javlja kao posledica povećanog pritiska na kapilare kod učestalog pražnjenja nosa i alergije.

Neki od najčešćih faktora koji mogu da dovedu do pojave ispucalih kapilara su:

  • Genetski faktori. Neke osobe su rođene sa naslednim stanjem kože koje ih čini podložnijim za pojavu oštećenja kapilara.

  • Sunčanje. Do oštećenja kapilara može doći i usled direktnog štetnog delovanja sunčevih zraka na kožu, odnosno zidove kapilara, dovodeći do nastanka trajnih proširenja i pucanja. Prevelika izloženost sunčevim zracima nepovoljno deluje na kvalitet kože i vremenom može da utiče na smanjenje elastičnosti kože. Elastin ima značajnu ulogu u očuvanju integriteta kapilara, tako da se njegovim smanjenjem povećava mogućnost oštećenja.

  • Rozacea. Rozacea je posebno stanje kože koje je često praćeno crvenilom i pojavom proširenih i ispucalih kapilara na licu, posebno u predelu nosa i obraza.

  • Ponavljane traume kože sa nastankom podliva mogu vremenom da ostave za sobom trajno proširene kapilare. Pored trauma, oštećenje kapilara može da nastane kao posledica intenzivnih kozmetičkih tretmana (npr. dermoabrazija), posebno kod osetljive kože lica.

  • Starenje. Starenje je fiziološki proces. Kada je koža u pitanju, postepeno se sa godinama smanjuje prirodna vlažnost i turgor kože, kao i količina kolagena i drugih proteina koje čuvaju čvrstinu kože. Vremenom, najpovršniji krvni sudovi mogu da postanu vidljiviji, a lakše dolazi i do oštećenja površnih kapilara.

  • Hrana. Neke namirnice, posebno ljuta i začinjena hrana, kofein i alkohol, iako ne dovode direktno do pucanja kapilara, deluju kao vazodilatatori i mogu da povećaju vidljivost površnih kapilara.

  • Vremenski uslovi. Pored prekomernog sunčanja, i drugi faktori kao što su ekstremno niske ili visoke temperature mogu da povećaju oštećenje krvnih sudova kože.

Tretman proširenih i ispucalih kapilara

Nekoliko je načina za tretman proširenih i ispucalih kapilara, kao što su upotreba lasera ili nekih oblika svetlosne terapije. Upotrebom lasera postiže se uklanjanje vidljivih ispucalih kapilara bez oštećenja okolnih struktura kože. Nešto slično se postiže i svetlosnom terapijom.

Upotreba preparata za lokalno nanošenje u obliku masti, gelova ili krema takođe može da bude od pomoći. Od kozmetičkih preparata mogu se naći preporuke za upotrebu proizvoda na bazi retinoida koji pomažu obnovu kože i smanjenje vidljivosti proširenih i ispucalih kapilara. Kao do pucanja kapilara na licu često dolazi usled prekomerne izloženosti suncu, savetuje se upotreba krema sa dovoljno visokim zaštitnim faktorom. Dalje se savetuje izbegavanje tuširanja vrelom vodom, kao i upotreba hladnih obloga za umirenje crvenila i iritacije kože.

Kreme sa vitaminom E i ekstraktom divljeg kestena takođe mogu biti od pomoći.

Kod proširenih I ispucalih kapilara na nogama koji nekada mogu da prate proširenja većih venskih sudova, naša preporuka je VENEKS Gel za vene.

 VENEKS Gel za vene sadrži čak 11 biljnih sastojaka, uključujući ekstrakt divljeg kestena, heljde, gaveza, aloe vera i druge sastojke koji povoljno deluju na zidove krvnih sudova i ublažavanje tegoba koje prate proširene vene, oštećene i ispucale kapilare.