PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Problemi u toku leta: Dehidratacija

Dehidratacija nastaje usled povišene temperature tela, dijareje, groznice i povraćanja, kada dolazi do gubitka velike količine vode i elektrolita iz organizma. Dehidratacija nije nimalo bezazlena pojava, jer može da dovede do oštećenja pojedinih organa, a u nekim situacijama, čak i do smrti.

U toku letnjih meseci posebno je lakše da dođe do dehidratacije organizma, usled visoke spoljašnje temperature.

Glavni simptom je žeđ, a kako dehidratacija napreduje, tako se javljaju i glavobolja, smanjenje ili prestanak mokrenja, zamućen i maglovit vid, sa “svetlacima” ispred očiju. U težim slučajevima javljaju se vrtoglavica i gubitak osećaja za ravnotežu, grčevi u mišićima, gubitak svesti i delirijum. Ukoliko ovo stanje potraje dugo, bez adekvatnog zbrinjavanja dehidrirane osobe, može nastupiti smrt.

Kako sprečiti dehidrataciju?

Svakodnevno treba unositi dovoljnu količinu tečnosti, najbolje vode. Preporuka za odrasle osobe je bar 2l tečnosti dnevno. Pored vode, možete piti i nezaslađene čajeve, kao i sveže ceđene sokove od voća i povrća.

Odgovarajući unos tečnosti posebno je važan u uslovima u kojima se tečnost iz organizma povećano gubi, kao što je intenzivna fizička aktivnost i duži boravak na suncu.

Šta preduzeti u slučaju nastale dehidratacije?

U težim slučajevima dehidratacije neophodna je i obavezna lekarska pomoć, dok se lakši oblici mogu tretirati i u kućnim uslovima. Potrebno je da se obezbedi dovoljan unos napitaka:

  • Da bi nadoknadili elektrolite, u kućnim uslovima možete pomešati kašičicu kuhinjske soli sa litrom vode, kašikicom praška za pecivo, sveže isceđenim sokom od pomorandže i četiri kašike šećera. Ostaviti nekoliko minuta da se sastojci otope, a zatim polako u gutljajima popiti napitak.
  • Iscediti veći grozd crnog i belog grožđa i jednu šargarepu. Dodati čašu vode, pomešati i popiti napitak u manjim gutljajima, u kraćem vremenskom periodu.

Kako PRIMED prirodni preparati mogu pomoći u prevenciji dehidratacije?

Iz PRIMED asortimana prirodnih preparata, PRIMED 12 tinktura može pomoći u prevenciji letnjih crevnih infekcija koje su čest uzrok dehidratacije, usled obilnog povraćanja i/ili dijareje.

PRIMED 12 je tinktura na bazi propolisa i anisa.

PRIMED 12 ANIROPOLIS se preporučuje:

  • kod problema sa varenjem hrane
  • za smanjenje nadutosti, gasova i grčeva u stomaku
  • za regulisanje probave (uz preparat PRIMED 14 COPRINUS)
  • u prevenciji crevnih infekcija.

PORUČITE PRIMED 12 :  http://www.prirodnilekovi.com/kupi/primed-12-19