PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodni neprijatelji dijabetesa

alfa-lipoicnaReumatoidni artritis, dijabetes, visok krvni pritisak, Alchajmerova bolest, gojaznost, psijijatrijske bolesti… svi navedeni poremećaji imaju vezu sa svime onim što stavite u svoj tanjir. Loš izbor hrane može vremenom da vaš organizam dovede do bolesti. U 21. veku naučnici se intenzivno bave proučavanjem hrane kao moćnog sredstva koje utiče na naše zdravlje u celini. Čak se došlo i do zaključka da, ako se određena terapeutska vrsta hrane unosi često u organizam i u dovoljno velikim količinama, može se smanjiti potrebna doza leka ili čak ukinuti lek koji se koristi.
Dakle, neka od pitanja su: koje su to namirnice koje dokazano pomažu kod potencijalno opasnog metaboličkog sindroma, koje ako se ne tretira vodi ka dijabetesu tipa 2, bolestima srca i krvnih sudova, gde spadaju srčani i moždani udar? Kako hrana kao najsigurniji i najpristupačniji lek može pomoći kod mnogih akutnih i hroničnih stanja?
Alfa lipoična kiselina-pomaže kod dijabetesa
Ova kiselina je lek br. 1 za metabolički sindrom i dijabetes. Ona je kod ovih stanja prava zvezda nutritivne terapije. Alfa- lipoična kiselina je masna kiselina koja se nalazi u manjim količinama u našem telu i ona pretvara glukozu u energiju koja nam je potrebna. Prvi put je izolovana u laboratorijskim uslovima 1951. godine i nakon toga se uveliko ispituje njeno snažno delovanje na prevenciju i ublažavanje simptoma metaboličkog sindroma i dijabetesa.
Danas, brojna saznanja potvrđuju mnoge korisne osobine ovog superantioksidansa. Ne samo da pomaže kod dijabetesa, već i kod zaboravnosti, senilnosti, karcinoma, bolesti štitaste žlezde, Lajmske bolesti i hroničnog umora, a pokazala se dobrom i u lečenju mnogih bolesti oka poput glaukoma i katarakte. Njeno dejstvo se ispoljava i u tretmanu stanja predijabetesa i dijabetesa, kao i dijabatesne neuropatije, ozbiljnog oštećenja živaca praćenog utrnulošću, bolom i pečenjem.
Povrće koje je izuzetno bogato ovom masnom kiselinom je: spanać, brokoli, krompir, kvasac.
Ovaj snažni antioksidans podstiče iskorišćavanje glukoze u mišićnim ćelijama. Normalan dnevni unos u obliku dodatka ishrani je jedna tableta od 100 mg dnevno, a kod osoba sa metaboličkim sindromom 200 mg dnevno pomaže u tretmanu metaboličkog sindroma. Takođe, u dozi od 200 mg dnevno sprečava oštećenje živaca i bubrega kod osoba sa dijabetesom. Dužina tretmana, da bi došlo do poboljšanja treba da bude tri do pet nedelja. Terapeutska doza kod dijabetesne neuropatije je 600 do 1200 mg, ali se uzimanje ovako visokih doza mora stručno nadzirati. Alfa lipoična kiselina pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, pa osobe koje su na dijabetesnoj terapiji trebaju biti oprezni, jer njihova interakcija može dovesti do hipoglikemije.
Cimet-lekoviti začin i neprijatelj dijabetesa.
Postoje dve vrste cimeta: cejlonski cimet i kineski cimet ili kasija. Kod nas na tržištu je kineski cimet znatno zastupljeniji zbog niske cene. Ali, ova vrsta cimeta sadrži velike količine kumarina– supstance koja može biti štetna za jetru i bubrege. Za razliku od kineskog, cejlonski cimet je apsolutno siguran.
Ovo je začin koji pozitivno deluje na nivo glukoze u krvi i holesterol. Pozitivan učinak cimeta na šećer u krvi pokazuje znatno smanjenje glikoziliranog proteina HbA1c u krvi dijabetičara. Merenjem ovog proteina u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2 nakon terapije cimetom je pokazalo da se nivo šećera regulisao za nekoliko nedelja ili meseci. Terapeutska doza je pola kašičice cimeta dnevno i deluje tako što poboljšava sposobnost ćelija da iskorišćavaju insulin. Ako već uzimate lekove protiv dijabetesa, posavetujte se sa lekarom i pažljivo pratite vrednosti šećera u krvi da ne bi došlo da pojave hipoglikemije.