PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Pobedite kašalj

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma s kojim se doktor susreće u radu sa decom. On je refleksni odgovor donjeg disajnog trakta na nadražaj receptora za kašalj. Receptori su nervni završeci smešteni u sluznici disajnih organa. Najviše ih ima u sluznici grkljana, dušnika, velikih bronha, a nešto manje u sluznici nosa, ždrela i manjih bronha. Receptori mogu biti iziritirani različitim nadražajima – mehaničkim, toplotnim, hemijskim, bakterijskim, virusnim. Kašalj mogu izazvati  i  strana tela, čestice prašine, plin, nagle promene u temperaturi, a najčešće se javlja kao posledica nagomilavanja sekreta u bronhima zbog upalnih ili alergijskih procesa.
Kašalj nije bolest već simptom bolesti respiratornog trakta. On je odbrambeni mehanizam kojim organizam želi da oslobodi disajne puteve od stranih čestica i drugih produkata upale.

Razlikujemo produktivni kašalj(vlažni, “zreli”)  i  neproduktivni kašalj (suv, nadražajni) . Kašalj obično počinje  kao neproduktivan, a nastaje zbog upalnog nadražaja sluznice. Nakon nekoliko dana javlja se produktivni kašalj zbog pojačanog lučenja sluzi. Sekret može biti sluzavo gnojav kod bakterijskih upala bronha ili pluća ili bele boje, gust, žilav kod asmatičnog napada. Međutim, dete može produktivno kašljati i iskašljavati sekret  i iz gornjih disajnih puteva. Ovo se najčešće događa kod upala u području sluznice nosa, sinusa, ždrela ili kod “trećeg krajnika”.

U odnosu na trajanje kašalj može biti akutni, hronični , dugotrajni i ponavljajući. Može se javljati danju ili noću, tokom cele godine ili samo sezonski. Ponavljajući kašalj javlja se pri čestim upalama gornjih disajnih puteva, zbog slivanja sekreta iz nosa ili sinusa, obično kod dece koja idu u vrtić. Kašalj koji se javlja sezonski (proleće, rano leto, jesen) najčešće je posledica alergijske preosetljivosti na polen i druge alergene. Tada se uz kašalj javljaju i drugi simptomi : crvenilo, svrab,  kijanje  i otežano disanje.

Sobzirom da je kašalj odbrambeni mehanizam organizma, ne treba ga suzbijati, nego olakšavati.
Kod produktivnog kašlja potrebno je razrediti i pokrenuti gusti sekret iz disajnih puteva. Sekret se može razrediti uzimanjem dovoljnih količina tečnosti, što je  važno kod male dece sa temperaturom. Pri povišenoj temperaturi organizam gubi veće količine tečnosti, sluznice su suve, pa tako i sluznica bronha. Upalni sekret je gust i teško se iskašljava. Lekovi koji se koriste jesu mukolitici i ekspektoransi. Ukoliko je potrebno uključuje se i antibiotik i bronhodilatator.

Veoma efikasan bronhodilatator, mukolitik i ekspektorans je i PRIMED 2!

primed2dišilako

Primed 2 diši lako uspešno otklanja simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, sinusitisa i pušačkog kašlja

  • podstiče izbacivanje šlajma
  • ublažava gušenje
  • pomaže kod kašlja
  • regeneriše oštećene bronhije
  • Umesto ove terapije sa slike pokušajte sa   PRIMEDOM 2 !