PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Osteoporoza i osteopenija, simptomi i razlike.

Kost je tkivo velike metaboličke aktivnosti i podložno je neprestanom modelovanju i remodelovanju. Ovi procesi su određeni visoko specijalizovanim ćelijama osteoblastima, osteoklastima i osteocitima.

Šta je osteopenija?
Osteopenija prethodi osteoporozi i nastaje kada su kosti slabije mineralizovane nego inače, ali nisu toliko porozne i krhke da budu lako lomljive, kao sto je to slučaj kod osteoporoze.

Šta je osteoporoza?
Osteoporoza je hronična metabolička bolest kostiju koja dovodi do smanjenja mineralne koštane gustine, što za posledicu ima povećanje rizika za nastanak preloma.

Tako da možemo reci da osteopenija i osteoporoza nisu isto, ali su procesi koji vode jedan ka drugome, ako se osteopenija ne drži pod kontrolom.

Osteopenija i Osteoporoza: Vrednosti
Zlatni standard za postavljanje dijagnoze osteoporoze, preporučen od SZO je osteodenzimetrijski pregled (DEXA), koji meri mineralnu gustinu kosti (BMD). Mesto merenja su leđa kičmenih pršljenova i vrat femura ili ceo kuk. Dobijeni rezultati se interpretiraju u vidu T scora, a analizira se i Z scor.

SZO je utvrdila granične vrednosti:

T scora za normalnu kost do -1,
T scor za osteopeniju od -1 do -2,5 i
T scor za osteoporozu preko -2,5.

Osteopenija i Osteoporoza: Simptomi
Simptomi osteopenije i osteoporoze nisu specifični, tako da često ostanu neprepoznati i ne lečimo ih na vreme.

Osnovni simptomi osteopenije i osteoporoze su:
povijeno držanje
smanjenje telesne visine, većom brzinom nego što je to uobičajeno za starenje
bol u leđima, akutni, jakog intenziteta (posebno u uspravnom položaju), koji nestaje kada legnete
simptomi slični artritisu.

Simptom specifičan samo za osteoporozu:
prelomi kostiju pri minimalnim traumama (fraktura pršljenova, radijusa, kostiju stopala..)

Osteopenija i Osteoporoza: Ishrana
Ishrana igra bitnu ulogu u sprečavanju osteopenije i osteoporoze. Ishrana je najbolji prirodni lek za osteopeniju. Neophodno je da ishrana bude raznovrsna i da se unese dovoljno kalorija za sve potrebne procese u organizmu. Pothranjenost koja se često javlja zbog umanjenja masnoća u organizmu, može izazvati osteopeniju.

Postoji nekoliko nutritijenata na koje posebno trebamo da obratimo paznju:

Kalcijum (Ca) – ima ga u mleku i mlečnim proizvodima kao što su sir, jogurt, kefir, tamno zeleno lisnato povrće kao brokuli, zelena salata, sardine sa kostima, losos, žitarice i sok od pomorandže
Vitamin D3 – sintetiše se u koži iz sunčeve svetlosti, u jesen i zimu treba ga unositi zbog manjka sunčeve svetlosti (poželjno je znati vrednosti vit D pre suplementacije da bi se odredila doza u IJ)
Vitamin K2 – sprečava taloženje kalcijuma u krvne sudove, ima ga u životinjskim namirnicama i fermentisanim namirnicama
Gvožđe (Fe) – je od vitalne važnosti za sintezu kolagena i metabolizam vit D. Hrana bogata gvožđem je meso, riba, jaja, semenke, spanać, blitva, kelj…
Vit C – igra znacajnu ulogu u stvaranju kolagena i pomaže u stimulaciji ćelija koje grade kosti, podstiče apsorpciju kalcijuma i pomaze vit D da pravilno funkcioniše. Ima ga u citrusnom voću, bobičastom voću, kivi, paprika, brokuli, kelj
Magnezijum (Mg) – je neophodan za pravilnu resorpciju kalcijuma

Osteopenija i Osteoporoza: Terapija
Kod osteoporoze, pored pravilne ishrane moramo imati suplementaciju vitaminom D i vitaminom K2. Suplementacija kalcijuma samo ako je neophodna.

U terapiju se uvode i lekovi.
Lekovi za osteoporozu su kategorizovani na lekove protiv resorpcije i na anaboličke lekove. Naši najkorišćeniji lekovi su antiresorptivni lekovi – bisfosfonati.

Da bi se održao skeletni sistem jako je važno da se bude fizički aktivan, čak i u starijem dobu.

Vežbanje pomaže telu da smanji gubitak koštane mase, koja prirodno nestaje sa starenjem. Vežbanje održava i mišiće jakim, a to nam pomaže u kordinaciji i ravnoteži, na taj način se sprečavaju padovi. Najbolje vežbe za kosti su one koje nas teraju da se opirete zemljinoj teži, time se vežba pravilno držanje (brzi hod, trčanje, ples). Vežbati bar 3-4 puta nedeljno po 30-60 min. Ubaciti i trening sa tegovima.

PRIMED 3 je prirodna formula na bazi meda, kalcijuma, kurkume i medicinskih gljiva reiši i šitake. PRIMED 3 se može koristiti kod:

osteopenije i osteoporoze
reumatskog i drugih oblika artritisa
povećane potrebe za kalcijumom
KAKO DELUJE PRIMED 3

Aktivni sastojci preparata mogu da blagotvorno deluju na pravilno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju i protivupalno dejstvo, čime mogu da doprinesu u prevenciji i kao pomoć u tretmanu upalnih procesa na zglobovima.