PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Osobine atopijskog dermatitisa

Atopijski ekcem (dermatitis) je najčešći oblik ekcema. Uobičajeno je praćen pojavom zona isušene, iritirane, oštećene kože praćene crvenilom i svrabom.

Atopijski dermatitis je češći kod dece, obično počinje pre navršene prve godine, ali se može javiti i kasnije, u odraslom dobu.

Uglavnom se radi o hroničnom problemu koji se kod nekih osoba može smanjiti ili čak potpuno nestati tokom godina.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Simptomi atopijskog dermatitisa mogu da se razlikuju po obimu i intenzitetu. Koža koja je suva i iritirana lakše se oštećuje. Svrab može biti manje ili više izražen, a bez obzira na intenzitet svraba, preporuka je da se maksimalno izbegava češanje, jer se time dodatno oštećuje koža i pogoršavaju simptomi.

Iako se ekcem može javiti na bilo kom delu tela, najčešće se promene viđaju na šakama i pregibima ekstremiteta.

Kod ekcema uglavnom je karakteristično da se smenjuju periodi bez simptoma i periodi sa manje ili više izraženim simptomima. Ovi periodi mogu da budu dužeg ili kraćeg trajanja, a na njihovo ispoljavanje utiču različiti faktori.

Zašto nastaje ekcem?

Tačan uzrok ekcema još uvek nije utvrđen, ali se zna da veći broj delujućih faktora može da utiče na pojavu simtpoma. Često se ekcem javlja kod osoba koje imaju neki oblik alergije. Može da postoji učestalija pojava kod članova iste porodice, a nekada uporedo postoji i astma, alergijski rinitis ili neki drugi problem sa alergijskom komponentom.

Tretman ekcema ima za cilj povlačenje aktivnih promena, ali i kontinuiranu negu, kako bi se smanjila učestalost, ukoliko nije moguće da se u potpunosti izbegne pojava simptoma.

Kao preporuku za negu i tretman ekcema izdvajamo PRIMEDERMA ATOPIK paket.

PRIMEDERMA ATOPIK paket sadrži 3 proizvoda za sva 3 podjednako važna faktora u tretmanu ekcema: pranje, tretman aktivnih simptoma i kontinuiranu negu nakon povlačenja simptoma.

Više o PRIMEDERMA formuli: PRIMEDERMA ATOPIK PAKET