PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Ne zanemarujte upalu bešike.

Zapaljenje mokraćnih puteva je mnogo češće kod žena, ali ove infekcije i te kako znaju da namuče i muškarce. Količina tečnosti koju pijemo dok nas muči upala bešike i drugih uroloških oboljenja ima velikog uticaja na to kako ćemo se sa njima izboriti. Najčešći uzrok pojave cistitisa su bakterije, i to u više od 80 odsto slučajeva ešerihija koli, ali upalu izazivaju i bakterija pseudomonas, klebsiela, stafiolok, kao i polno prenosive bakterije kao što je hlamidija.
 
Upala bešike i mokraćnih kanala mnogo se češće javlja kod žena, jer je mokraćni kanal, uretra, kraći nego kod muškaraca. Međutim upala bešike i te kako zna da namuči i muškarce. Simptomi ove upale su češće mokrenje, nekada i noću, kao i bol pri mokrenju, koji može da se oseća samo u predelu bešike, ali može da se širi i u mali stomak i karlicu. Neki pacijenti se žale na osećaj pečenja, a kod izraženijih infekcija, može da se pojavi i krv u mokraći, nekada nevidljiva, a nekada i sa vidljivim ugrušcima krvi, što ukazuje da je upala ozbiljna. Znak je i zamućena mokraća zbog prisustva leukocita iz krvi i bakterija, koja ponekad ima neprijatan, jak miris.
 
Pomoć lekara treba uvek potražiti kada su simptomi izraženi, mada su pacijenti često skloni da se leče sami.
 
Pojava temperature, naročito visoke, moguć je znak da infekcija kreće prema bubrezima i dolazi do pielonefritisa, upale bubrega. Ne treba dozvoliti da dođe do toga, nego treba reagovati na vreme. Na bešiku mogu da pređu i upale organa u njenoj neposrednoj blizini, na primer upala jajnika. Ovaj problem često se javlja i kod osoba, koje muči zatvor, ali i kod svih stanja gde je bešika pod pritiskom, na primer tokom trudnoće ili izlaganja hladnoći.
 
Uzrok za nastanak upale bešike može da bude i smanjeni unos tečnosti. Bez obzira na godišnje doba, moramo organizmu, odnosno bubrezima i urološkom sistemu obezbediti dovoljnu količinu tečnosti, da bismo sprečili nastanak infekcije. Kada jednom do upale ipak dođe, koliko je važna terapija koju je odredio lekar, toliko je bitno da se pije dovoljna količina vode ili čajeva, koji deluju diuretski. To je naročito korisno kod onih osoba kod kojih se upala bešike često ponavlja, da bi se sprečila preterana upotreba antibiotika. Za ešerihiju koli najpoznatiji je čaj od brusnice, jer deluje dvojako: dovodi do izlučivanja tečnosti, ali i sprečava lepljenja bakterije za sluzokožu bešike. Pomažu i čajevi od uve, breze, kukuruzne svila, peršuna, peteljki trešnji, rastavića…
 
Upala mokraćnih puteva i bešike javlja se češće kod ljudi sa oslabljenim imunitetom, pa odbrambene snage organizma treba poboljšati promenom načina ishrane, izbegavanjem stresa, opuštanjem, izbegavanjem pušenja i alkohola. Pomaže voće bogato vitaminom Ce – limun, pomorandža, jagode… Važno je da se izbegavaju pića koja nadražuju bešiku, pre svega, alkoholna pića, ali i preterane količine kafe.
 
Za ove pacijente veoma je važno da regulišu probavu i ne dozvole pojavu zatvora, a to se postiže ishranom bogatom vlaknima, kuvanim jelima, mekinjama, čime će značajno smanjiti rizik od pojave cistitisa.
 
Nikad samolečenje antibioticima
 
Urinarne infekcije nisu nimalo minoran problem, jer uz respiratorne upale, čine ubedljivo najčešće bolesti čoveka. Upala mokraćne bešike je najčešća i praćena je učestalim mokrenjem, osećajem bola i pečenja, često bolom u predelu bešike… Najvažnije je potražiti na vreme pomoć lekara i izbeći samolečenje, naročito uzimanje antibiotika na svoju ruku.
U borbi sa urinarnim infekcijama potrebno je izbegavanje primene jakih antibiotika naročito kada je reč o lakšim upalama. Najnovija preporuka je da se flurohinolonski antibiotici ne koriste u prvoj liniji borbe sa ovim infekcijama, već tek kada drugi antibiotici nisu na raspolaganju.Odluku o tome donose lekari na osnovu svog iskustva i znanja iz kontinuirane edukacije o racionalnoj upotrebi antibiotika.
 

PRIMED 9 brusnica je prirodni preparat na bazi meda, brusnice, kantariona i hajdučke trave. PRIMED 9 se preporučuje kod:

urinarnih infekcija, posebno E.coli infekcije
gastritisa, posebno H.pylori infekcije
Aktivni sastojci preparata mogu povoljno da deluju u prevenciji i tretmanu čestih urinarnih infekcija. Blagotvorno deluju na želudac i simptome koji prate gastritis.