PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Mamografija kod žena sa implantima

Žene koje imaju implante takođe bi trebalo da idu na redovne kontrolne mamografske preglede.

Ono što je važno jeste da se napomene prisustvo implanta pre izvođenja pregleda. Važno je da osobe koje vrše pregled budu upoznati sa tim i dobro je da već imaju iskustva u pregledima osoba sa implantima.

Prisustvo implanta može da ometa prikazivanje pojedinih struktura dojke zato što X zraci kojima se vrši pregled, ne mogu da prođu kroz materijal od kog se prave implanti.

Kod žena sa implantima potrebno je uraditi dodatne snimke, pored standarnog broja snimaka. U ovim dodatnim snimcima, implanti se potiskuju ka grudnom košu, a tkivo dojke povlači ka napred, preko implanta, kako bi se na snimku videlo što više tkiva dojke.

Nekada, mamografija kod žena sa implantima može da bude vrlo neprijatna, posebno ukoliko ima više ožiljnog tkiva u zoni oko implanta.

Svakako, mamografija je veoma dragocena dijagnostička metoda koju bi trebalo izvoditi u određenim vremenskim intervalima prema utvrđenom protokolu. Ukoliko se na mamografskim snimcima utvrdi prisustvo sumnjive promene, lekar će odrediti da li je i koje dodatne analize potrebno uraditi.

Preventivni pregledi kod žena su neizostavni deo mera za rano otkrivanje karcinoma dojke. Vrlo je važno da svaka žena vodi računa o svom zdravlju, kako bi se maksimalno smanjila učestalost oboljevanja od ove teške bolesti. Kada se otkrije u ranoj fazi, postoji veća verovatnoća uspešnog lečenja, za razliku od bolesti koja se otkrije u kasnijoj fazi, kada su mogućnosti lečenja značajno ograničene.