PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje karcinoma debelog creva

Karcinom debelog creva je opaka bolest i u epidemijskim je razmerama u čitavom svetu. Veliki je zdravstveni problem u bogatijim zemljama ali i kod nas. Tumor debelog creva ima dugu evoluciju, odnosno od početne faze kada se javi kao mali izraštaj do pojave raka može proći pet do deset godina, tako da postoji period tokom kog se pruža mogućnost da se bolest otkrije na vreme. Nastanak oboljenja moguće je, međutim, preduprediti jednostavnom promene načina života. Za veliki broj obolelih karakteristična je loša ishrana puna zasićenih masti, prekomerna težina i gojaznost, ali i slaba fizička aktivnost.

KOJI SU RANI SIMPTOMI ?

–    Promene u radu i navikama pražnjenja debelog creva (proliv, zatvor, promena sastava stolice, tanka stolica) koje traju duže od nekoliko dana.
Nemogućnost ili otežano pražnjenje debelog creva ili osećaj da creva nisu ispražnjena nakon stolice.
Krvarenje iz debelog creva, odnosno pojava krvi i/ili sluzi u stolici.
Malokrvnost (javlja se kod prisustva raka na početnom delu debelog creva).
Žutica (žućkasto-zelenkasta obojenost kože i beonjača) koja se javlja u odmaklim stadijumima, kod proširenja bolesti u jetru.
Gubitak apetita, naglo mršavljenje.
Uporan bol ili grč u trbuhu ili oko završnog dela debelog creva.
Malaksalost i zamor.
Simptomi poput infekcije, hemoroida i upalnih procesa debelog creva i čmara pogotovo krvavog.

KAKO SPREČITI NASTANAK KARCINOMA?

  • Vodite računa o ishrani
  • –  Polipe u debelom crevu treba otkloniti da se ne bi razvili u rak
  • Vodite računa o redovnom pražnjenju debelog creva (što je povezano sa ishranom)
  • Ostanite fizički aktivni (dovoljno je 30 minuta fizičkih aktivnosti svaki dan u zavisnosti od svojih godina i sposobnosti)
  • Boravak na svežem vazduhu je veoma važan.
  • Pratite svoju porodičnu istoriju obolevanja od malignih bolesti, posebno ako su se pojavile u ranoj životnoj dobi članova Vaše uže porodice.
  • Imajte zdrav način života (izbegavajte duvanski dim, konzumiranje alkoholnih pića treba svesti na razumnu meru).
  • Održavajte normalnu telesnu težinu, a ako ste gojazni, pokušajte da smršate
  • –  Korišćenjem PRIMED 13 preparata u velikoj meri sprečavate nastajanje benignih i malignih formi oboljenja

LEČENJE KARCINOMA

Primena hiruške, hemioterapije ili radioterapije ili što je najčešće kombinacija ovih zavisi od samog stadijuma karcinoma . U terapiji ranog karcinoma debelog creva hemioterapija se, ukoliko je potrebna, uglavnom primenjuje nakon hirurgije, mada se u pojedinim slučajevima primenjuje i pre hirurgije. Cilj je da se smanji rizik od ponovne pojave bolesti. Radioterapija se može primeniti u isto vreme kad i hemioterapija .

Kod mnogih osoba nakon početne terapije raka debelog creva bolest se nikada ne vrati. Na žalost, kod nekih osoba se bolest javi ponovo ili se proširi na druge delove tela. To se naziva sekundarni (metastatski) rak debelog creva. Ponekad je rak proširen van creva već pri postavljanju prve dijagnoze. Najčešće mesto širenja raka debelog creva je jetra, a zatim pluća.

Mada se sekundarni karcinom debelog creva obično ne može izlečiti, lekar Vam može preporučiti hemioterapiju. Cilj hemioterapije je da smanji tumor i pojavu simptoma. Ovakva vrsta terapije Vam može produžiti život.