PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje hemoroidalne bolesti.

Zbog prelaska na koncentrovanu i visoko proteinsku hranu, kao i sve manje kretanja, stanovništvo u celom svetu sve više pati od opstipacije. Posledica opstipacije su teškoće pri pražnjenju koje postepeno danima, nedeljama i mesecima dovode do uvećanja hemoroida i razvoja hemoroidalne bolesti.

Bolest se najčešće manifestuje oskudnim krvarenjem koje kasnie može biti i obilno, tegobama pri stolici ili posle stolice, pa sve do prolapsa – ispadanja hemoroidalnih čvorića. Tako se bolest i stepenuje:

Prvi stepen: kada postoji blagi diskomfor pri stolici i eventualno povremena krvarenja koja su oskudna.
Drugi stepen: kada već postoji i ispadanje čvorića pri stolici, ali se oni potom sami vraćaju unutar kanala(nekada odmah po stolici, a nekada par časova posle).
Treći stepen: kada je ispadanje posle stolice redovno, ali se čvorići više ne vraćaju sami unutar kanala, nego pacijent mora da ih vrati-reponuje.
Četvrti stepen: kada su čvorići praktično stalno napolju, prljaju rublje, kvase i krvare.
Ponekada može doći i do komplikacije bolesti u vidu tromboze čvorića ili njihovog uklještenja, nemogućnosti da se vrate u kanal. Često su ove dve komplikacije udružene i javljaju se istovremeno.

Šta uraditi kada se hemoroidi jave?
Ne lečiti se samostalno, niti pozajmljivati lekove od rođaka ili poznanika, dok se ne utvrdi tačna dijagnoza. Svakako se javiti lekaru. Kad vas lekar pregleda i utvrdi koji je stadijum bolesti, on će i odrediti terapiju. Sam pregled je bezbolan, lak i kratko traje. Ako utvrdi da se radi o upornim tegobama ili uznapredovalom stadijumu bolesti uputiće pacijenta proktologu. Hirurg-proktolog će osim pomenutih pregleda uraditi i pregled kanala instrumentom sa svetlom – anoskopiju. Nakon toga će tačno znati koji stepen bolesti je u pitanju i koju terapiju treba primeniti.

Danas, srećom, medicini na raspolaganju stoje brojne metode za lečenje hemoroidalne bolesti. Kod početnih stadijuma savetuje se promena načina života, u smislu više aktivnosti, promena režima ishrane u smislu većeg učešća biljne hrane i lekovi (u obliku krema, masti ili čepića-supozitorija).

Ispadanje hemoroidalnih čvorića
Ako se radi o ispadanju čvorića postoji nekoliko metoda koje to mogu rešiti:

injekciona sklerozacija,
IRC koagulacija i
ligatura (podvezivanje) čvorića.
Podvezivanje čvorića je vrlo efikasna metoda, lako se radi, traje svega nekoliko minuta i bezbolna je (naravno pod uslovom da se ligatura-gumica postavi gde treba). Radi se ambulantno i pacijent nakon toga ide kući. Podvezuje se obično po jedan hemoroidalni čvorić, u razmaku od nedelju dana između svake intervencije. Obično je potrebno staviti ligature na sva tri osnovna čvorića, mada nekada i više ako ih ima između osnovnih. Metoda se može ponavljati koliko je potrebno, ako je postavljena u pravom stadijumu bolesti i ako daje rezultat.

Kod uznapredovalih stanja, III i IV stepena hemoroidalne bolesti, potrebno je operativno lečenje,što će utvrditi hirurg – proktolog. On će onda odrediti vrstu zahvata (klasična operacija, DGHL, UZ-hemoroidektomija, laserska hemoroidektomija ili staplerska hemoroidektomija). Važno je napomenuti da nema jedne idealne metode jer svaka od pomenutih ima svoje prednosti i mane. Zato se treba obratiti iskusnom proktologu koji vlada ovom problematikom i može da izabere metodu koja je najbolja u određenoj situaciji kod svakog pacijenta.

HEMOREKS je prirodni proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pomoćnih supstanci. Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju višestruko dejstvo na upaljene hemoroide: sprečavaju svrab, smanjuju osećaj nelagodnosti i smiruju upalni proces, regenerišu oštećeno tkivo i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma upale.
Peruanski balzam (Balsamum Peruvianum)-ima antibakterijska, antiseptična i protiv upalna svojstva. Deluje kao izraziti keratoplastik i sredstvo za epitelizaciju. Podstiče proces zarastanja rana i oštećenja sluzokože