PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Konoplja odnosno kanabis ili marihuana pred legalizacijom

BEOGRAD – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je mogućnost da marihuana (kanabis ili konoplja) bude legalizovana u medicinske svrhe.

konoplja

“Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti problem da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno nećemo bežati od nečega što ima efekta. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo da sve građane upoznamo o čemu se tu radi”, rekao je Lončar.

Humanitarna organizacija “Lekalizuj” pokrenula je inicijativu za izmenu zakona o upotrebi kanabisa ili konoplje u narodu poznatije biljke u medicinske svrhe, u vezi sa savremenim dostignućima medicinske nauke.

Lončar je pojasnio da će sve biti predstavljeno građanima i stručnoj javnosti na tribini u petak i subotu, koja je već održana u Sloveniji.

Kanabis ili konoplja se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini i da je dokazano njegovo blagotvorno dejstvo kod ublažavanja simptoma niza teških bolesti, od multiple skleroze do epilepsije, side, raznih vrsta karcinoma i nuspojava koje izaziva hemoterapija.

Mnogi lekari u Srbiji se slažu da bi marihuana mogla da se legalizuje, ali samo dozirano i isključivo u medicinske svrhe – kao opijat.

Naše babe i đedovi su konoplju ili kanabis koristili u razne svrhe: od odeće, preko ishrane za stoku pa čak i u gradnji objekata. Ali za početak nek dozvole konoplju ili kanabis u lekovite svrhe, mnogima je preko potreban.
U specijalizovanim radnjama već se može naći sledeći proizvodi od konoplje: ulje konoplje, seme konoplje, konopljin protein i to uglavnom iz uvoznog programa.
Posle legalizacije, moguće je da će i domaći proizvođači dobiti šansu da proizvode gore navedene proizvode za domaće tržište ali i da traže šansu u izvozu.