PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hemoroidi, bolest modernog doba!

Svaka druga osoba starija od 50 godina ima hemoroide. To je, kažu lekari, bolest modernog doba. Neki imaju genetsku predispoziciju, a kod većine se javlja kao posledica loših navika u ishrani zasnovanoj uglavnom na previše prerađene hrane i zbog uglavnom sedećeg načina života, bez dovoljno fizičke aktivnosti. Takođe, i gojaznost može da doprinese nastanku hemoroida. Neprijatnosti zbog ovoga su kod nekog manje, a kod nekog više učestale.
Pojavu hemoroida najčešće izaziva zatvor. Jer, usled povećanja pritiska u krvnim sudovima zbog napinjanja pri pražnjenju creva, dolazi do stvaranja hemoroida. Vremenom ti čvorići se spuštaju prema otvoru anusa i tada se javljaju prvi simptomi bolesti.
Tipični znaci svrab i krvarenje
Tipični znaci hemoroidalne bolesti su bezbolno svetlocrveno krvarenje, bol prilikom pražnjenja creva i svrab. Kod unutrašnjih hemoroida može se videti krvav trag na toalet papiru. Ozbiljnije tegobe nastaju ako unutrašnji hemoroidi ispadnu iz anusa. To stvara bol u celom delu oko anusa, svrab i veliku osetljivost.
Razlikujemo četiri stadijuma
Prema kliničkoj slici i težini tegoba lekari razlikuju četiri stadijuma ove bolesti. Prvi i drugi se razlikuju po tome koliko je čvor uvećan, u trećem stadijumu čvor već izlazi kroz anus, ali za razliku od četvrtog stadijuma bolesti, kada je to nemoguće, još može da se vrati unutra.
Nehirurško i medikamentozno lečenje.
Lečenje je u blažim oblicima nehirurško, ali lekari kažu da ove metode prvo radije isprobaju i oni kod kojih je bolest toliko uznapredovala da efikasnog rešenja nema bez operacije.
Problem je, međutim, ukazuju specijalisti, što mnogi pacijenti, uglavnom zbog stida, odlažu odlazak lekaru, pa pomoć zatraže tek kad je bolest uveliko odmakla.
Terapija se, uobičajeno, započinje higijensko-dijetetskim merama, regulacijom pražnjenja i primenom čepića ili krema. Ova terapija ublažava, ali ne leči problem, pa se dešava da se pacijenti posle nekog vremena vrate u ordinaciju sa još izraženijim simptomima.
U prvom i drugom stadijumu bolesti od nehirurških metoda obično se predlažu podvezivanje hemoroida gumicama, zatim laserska terapija i radio-ablacija, a u ovim stadijumima bolesti primenjuju se i skleroterapija i krioterapija.Nedostatak je što se kod jednog broja pacijenata posle njih bol oko anusa povećava, a u 30 odsto slučajeva posle ovih intervencija hemoroidi se vraćaju.
Hirurške metode, trajno rešenje
Hirurške metode lečenja hemoroidalne bolesti, iako ih pacijenti većinom maksimalno odlažu, uznapredovale su pa sada i lekar i pacijent imaju veću mogućnost izbora.
Klasični operativni zahvat koji se primenjuje u trećem i četvrtom stadijumu bolesti, podrazumeva odstranjivanje hemoroida rezanjem. Lekari kažu da se problem tako trajno rešava, ali da je oporavak posle zahvata neprijatan za pacijenta, a traje tri-četiri nedelje.
Novija metoda, rezervisana za treći stadijum bolesti je tzv. de longo. U tom slučaju se automatski odstranjuje deo sluzokože rektuma što obezbeđuje da se ispali hemoroidi vrate u završni deo creva.
Od svih hirurških metoda, kažu lekari, najmanje invazivna je “DG HAL” metoda, kojom se efekat postiže u 90 do 95 slučajeva. Ako pacijent ima treći ili četvrti stadijum bolesti uz ovu metodu potrebno je rešiti i problem viška sluzokože što se radi operacijom u ambulantnim uslovima, a oporavak traje tri do pet dana. Tokom tog perioda moguće je slabo krvarenje ili pojava nelagodnosti i bola oko anusa.
Melem HEMOREKS je prirodni proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pomoćnih supstanci. Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju višestruko dejstvo na upaljene hemoroide: sprečavaju svrab, smanjuju osećaj nelagodnosti i smiruju upalni proces, regenerišu oštećeno tkivo i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma upale. Aktivni principi peruanski balsam i ekstrati lekovih biljaka pokazuju antibakterijska, antiseptična i protiv upalna svojstva. Peruanski balsam deluje kao izraziti keratoplastik i sredstvo za epitelizaciju. Podstiče proces zarastanja rana i oštećenja sluzokože. Preparat se preporučuje za tretman hemoroida ili šuljeva; analnih ranica i sitnih pukotina u analnom predelu; analnog ekcema i analnog svraba.