PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Terapija gastroezofagealnog refluksa GERB

Terapija gastroezofagealnog refluksa GERB

Simptomi GERB pokazatelj su potencijalne povrede tkiva zbog produženog izlaganja kiselini. Količina refluksa koja je potrebna za nastanak simptoma razlikuje se jer je svaka osoba drugačija. Oštećenje jednjaka nastaje kad je refluks kiseline previše čest, previše kiseo te kad jednjak više ne može brzo odstraniti kiselinu.
Najčešći simptom GERB je gorušica ili pirozi (pirosis), regurgitacija te otežano gutanje (disfagija). Osim niza probavnih simptoma, GERB se pripisuju i simptomi astme, upale grkljana (laringitis) i dugotrajan kašalj.
Gorušica se obično opisuje kao žareća bol u gornjem delu stomaka, ispod grudne kosti koja se može širiti u vrat, a najčešće se javlja nakon jela. Regurgitacija je slobodno vraćanje sadržaja želuca i jednjaka u grlo bez mučnine, nadražaja na povraćanje ili grčeva stomaka. Tipično se regurgitira kiseli tekući sadržaj pomešan s malom količinom nesvarene hrane. Disfagija je česta nakon dužeg perioda gorušice. Ako se otežano gutanje s vremenom pogoršava, to može biti znak nastanka suženja jednjaka (striktura). Ipak, češće nastaje zbog upale jednjaka i poremećenog kretanja hrane niz jednjak. Najopasniji uzrok disfagije je karcinom jednjaka.
Drugi simptomi GERB mogu biti: bol u grudima, bol u želucu s vraćanjem vodenog sadržaja u usta, stalni osećaj postojanja “komada ” u grlu bez obzira na gutanje, bolno gutanje, mučnina, trajna promuklost, dugotrajan kašalj, novi nastup astme ili astmatični napadi isključivo tokom noći, ubrzano propadanje zuba, ponavljana upala pluća, hronična upala sinusa, buđenje iz sna uz osećaj gušenja.
Bol povezana sa GERB može oponašati anginu pektoris te se tipično opisuje kao stiskanje ili žarenje ispod grudne kosti sa širenjem u leđa, vrat, vilicu ili ruke; traje nekoliko minuta do sati, a prestaje spontano ili nakon uzimanja antacida. Obično s javlja nakon jela, budi pacijente iz sna te može biti uzrokovana emocionalnim stresom. Bolno gutanje (odinofagija) nije čest simptom i može ukazivati na postojanje čira na jednjaku.

Terapija GERB – a

Podsticanje lučenja pljuvačke bonbonama i žvakaćim gumama, uzimanje manje obilnih obroka i korišćenje lekova za smanjenje želudačne kiseline. Kao odličan dodatak terapiji ili samostalno kod blažih oblika bolesti pokazao se i prirodni preparat PRIMED 5 na bazi meda i lekovitog bilja koji sem što jača krvnu sliku poboljšava probavu, smanjuje želudačnu kiselinu i pomaže u regeneraciji želudačne sluzokože.

Iskustvo Milevskog
Uputstvo za upotrebu!