PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Funkcija i bolesti prostate

Žlezda koja predstavlja deo reproduktivnog sistema kod muškaraca naziva se prostata. Prostata proizvodi materije koje su deo sastava sperme, tj. ejakulata. U normalnom stanju, prostata je oblika i veličine kestena. Prostata se sastoji od glatkih mišićnih ćelija i epitelnog žlezdanog tkiva, koji je okružen gustom fibroznom kapsulom. Žlezdano tkivo se odlikuje po tome što proizvodi semenu plazmu.
 
Dimenzije prostate – veličina prostate
 
Prilikom rođenja, prostata ima dimenzije i veličinu kao zrno pasulja. Do puberteta lagano raste, kada dolazi do naglog povećanja, pri koje prostata dostiže svoju normalnu veličinu i oblik.
 
Kada govorimo o prosečnim dimenzijama prostate one su 3.5 x 4.5 x 2.5 cm. Težina prostate varira između 16 i 22 grama. Ove veličine, prostata zadržava sve do sredine četrdesetih godina života, kada dolazi do novog povećanja usled umnožavanja ćelija. Ovaj proces naziva se adenom, tj. benigna hiperlazija odnosno dobroćudno uvecanje prostate.
 
Funkcija prostate
 
Nije do kraja razjašnjeno koja je to funkcija prostate. Kao što je poznato, produkti prostate nalaze se u sastavu ejakulata, tj sperme. U toj semenoj tečnosti, prisutne su materije koje imaju određena biološka dejstva.
 
Uvećana prostata – Oboljenje prostate
Na osnovu raznih statistika, pokazalo se da od svih ostalih unutrašnjih organa kod čoveka, prostata najčeše oboljeva. Oboljenja prostate mogu biti :
 
Benigna prostatična hiperplazija ( BPH )
Prostatitis
Rak prostate
Uvećanje i oboljenje prostate – BPH
 
Benigna prostatična hiperplazija (BPH), odnosno dobroćudno uvećanje prostate ne nosi sa sobom povećan rizik od raka (karcinom ) prostate. Razlog zbog kojeg je to tako je taj što se ta dva stanja razvijaju na skroz različitim mestima u prostati. Dobroćudno povećanje se razvija u unutrašnjosti same prostate, dok se rak razvija na spoljašnjem delu pomenute žlezde.
 
Nakon 30. godine života kod velikog broja muškaraca dolazi do naglog povećanja veličine prostate, pa se na osnovu težine uvecanja prostate razlikuju sledeća stanja :
 
malo uvećana prostata (do 30 g)
srednje uvećana prostata (30-50 g)
veliko uvećana prostata (50-150 g)
vrlo veliko uvećana prostata (preko 150 g)
Urološki pregledi su jako bitni jer se na osnovu njih postavlja dijagnoza, odnosno na osnovu ultrazvučnog pregleda prostate, digitorektalnog pregleda prostate ili laboratorijskih analiza.
 
Uvećanje i oboljenje prostate – Prostatitis
Prostatitis predstavlja upalu prostate i najčešće je uzrokovan biološkim agensima. Razlikujemo hronični i akutni prostatitis. Gonokok je u početku bio najčešći uzrok pojave prostatitisa, ali danas su to i :
 
colli bacili iz mokraćnih puteva ili creva
stafiloccocus iz gnojnih ognjišta, čireva itd.
streptoccocus iz disajnih puteva ili polnih organa
virusi grip, mononukleoza, parotitis
gljivice
trihomonas vaginalis
chlamidia trachomatis
 
Karcinom ( rak ) prostate
 
Karcinom, odnosno rak prostate predstavlja maligno oboljenje prostate. Jedan je od najčešćih tumora prisutnih kod muškaraca pored raka pluća i debelog creva. Nastaje i javlja se u periodu od 45 godina pa nadalje, dok je ova bolest kod muškaraca, mlađih od 45 godina, prava retkost.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRIMED 6 je prirodni preparat na bazi meda, polena, svilovine i semena bundeve.

Sadrži herbu mlečike (svilovine ili vrbovice) koja pomaže održavanju zdravlja prostate.
PRIMED 6 se može koristiti kod:
benignog uvećanja prostate
akutne i hronične upale prostate i mokraćnih puteva.
Aktivni sastojci preparata ispoljavaju blagotvorno dejstvo na zdravlje prostate. Redovnom upotrebom povoljno deluju kao pomoćno sredstvo u regulisanju tegoba koji prate benigno uvećanje ili upalu prostate i mokraćnih puteva.