PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Bolovi u zglobovima i prirodno rešenje.

Bolovi u zglobovima su česta pojava kod odraslih osoba i umeju da budu prilično iritantni. Obično se javljaju u svim područjima gde se kosti spajaju: šake, prsti, ramena, laktovi, kukovi, kolena. Bol u zglobu pogađa ne samo samu strukturu zgloba, već i mišiće, tetive, krvne sudove, pa i vezivno tkivo. Takođe, može se osetiti bol u jednom ili više zglobova tela, srećom, danas postoji mnogo mogućnosti i opcija kako za ublažavanje, tako i za lečenje bolova u zglobovima.

Bili akutni ili hronični, bolovi u zglobovima utiču na kvalitet života i, bez obzira na uzrok, potrebno je tretirati ih na vreme.

Šta izaziva bolove u zglobovima?
U poznate uzroke bolnih zglobova spadaju:

genetska predispozicija
povrede zglobova
mikrotraume
metabolički poremećaji
upalni procesi
opterećenje zglobova
povećana telesna težina
starenje
Mnogi su mogući uzroci, ali su najčešći povreda ili trauma i oboljenje. Bilo da se bavite sportom, bilo kakvom fizičkom aktivnošću ili ste imali traumu u vidu pada, loma, nesreće – otečeni, bolni zglobovi se mogu javiti kao posledica i tegoba usled takvog stanja. Kad su u pitanju starije osobe, obično se bol u zglobu javlja kao posledica bolesti: propadanje hrskavice, smanjenje gustine kostiju, promene na zglobovima šake, seksualno prenosive bolesti i mnoge druge.

Simptomi bolesti zglobova
Kako da znamo na šta da obratimo pažnju i kad da reagujemo? Simptomi bola u zglobovima, pored očigledne boli, uključuju i:

crvenilo i otok zgloba
osetljivost u predelu zgloba
šepanje
ukočenost
slabost
bolovi tokom pokreta
grčevi
osećaj umora nakon opterećenja
gubitak pokreta
Lekaru treba otići ako je područje oko zgloba otečeno, vidno crveno, osetljivo ili toplo na dodir. Takođe, ako je bol praćena temperaturom i bez ostalih simptoma gripa, ako traje tri ili duže dana. U slučaju povrede, iznenadnog oticanja ili nepokretnosti zgloba i jakih bolova, pootrebno je odmah javiti se nadležnoj medicinskoj službi.

Koje su bolesti uzrok bolova u zglobovima?
Najčešći medicinski uzroci pojave bola u zglobovima jesu reumatske bolesti i degenerativne bolesti, koje uključuju i:

artrozu ili osteoartritis
artritis
reumatoidni artritis
giht
burzitis
uganuće ligamenata
Kako se može ublažiti i lečiti bol u zglobovima?
Prvo i osnovno je izvršiti detaljan pregled i utvrditi uzrok bola kako bi se odredila adekvatna terapija. Nije svaki bol u zglobu isti i zato se ne daje ista terapija za sve. U zavisnosti od uzroka, pristupa se tretiranju bolnog mesta hladnom ili toplom terapijom, primenjuju se preporučeni lekovi i suplementi, promena u načinu ishrane i navikama, u nekim slučajevima prepisuje se fizikalna terapija, terapija kortikosteroidima ili regenerativna medicina.

Tačna dijagnoza uzroka simptoma je prvi korak ka uspešnom otklanjanju bola i nelagode u zglobovima. Na osnovu uspostavljene dijagnoze, lekar vam određuje najbolje mogućnosti lečenja koje uključuju, kao što smo rekli, vežbanje, lekove za otklanjanje bola, sredstva za lokalnu primenu, suplemente koji usporavaju progresiju bolesti i popravljaju funkcionalnost zgloba, kao i čitav niz alternativnih tretmana.

Kućno lečenje bola u zglobovima
Ono što se u velikom broju slučajeva preporučuje je bolna i upalna stanja tretirati kod kuće uz pravilne metode upravljanja bolom koje uključuju:

tretiranje bolnog mesta sredsrvima za lokalnu primenu (gel, mast, krema)
preporučene suplemente koji ciljano utiču na sve zglobne strukture za zdravlje celog zgloba
preporučene umerene fizičke aktivnosti i fizioterapije koje smanjuju ili otklanjaju bol
redukovanje telesne težine radi smanjenja pritiska na bolni zglob
antiflamatorne lekove
tople ili hladne obloge radi smanjenja otoka i bola
Ne čekajte na neki pogodniji trenutak ili da prođe samo od sebe. Pojava bola u zglobovima može i ne mora biti vezana za neki upalni proces, možda je posledica povrede ili traume, možda nekog medicinskog oboljenja.

PRIMED 3 je prirodni preparat na bazi meda, kalcijuma, kurkume sa dodatkom medicinskih gljiva reiši i šitake.

PRIMED 3 se može koristiti kod:
osteopenije i osteoporoze
reumatskog i drugih oblika artritisa
povećane potrebe za kalcijumom

Aktivni sastojci preparata mogu da blagotvorno deluju na pravilno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju i protivupalno dejstvo, čime mogu da doprinesu u prevenciji i kao pomoć u tretmanu upalnih procesa na zglobovima.