PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Benigna hiperplazija prostate: činjenice, simptomi i lečenje

Prostata je organ koji u značajnoj meri može narušiti kvalitet života muškarca. Oboljenja prostate, nažalost, nisu retka i najčešće su vezana za životnu dob. Na primer, karcinom i benigna hipreplazija prostate se ne očekuje kod mladih, dok se prostatitis, kao jedno zapaljensko stanje prostate (sa svojim akutnim i hroničnim tokom) može javiti podjednako često i kod mlađih i starijih muškaraca.

Činjenica je da sa godinama prostata podleže promenama koje, ukoliko su intenzivne, mogu ometati normalno funkcionisanje čoveka. Međutim, ne možemo sve promene pripisivati normalnom procesu starenja organizma, pa samim tim i prostate. Ono što utiče na funkciju prostate je pre svega način života. Preventivne zdravstvene navike su takođe od velikog značaja za kasniji razvoj kliničke slike.

Benigna hiperplazija (uvećanje) prostate je najčešće urološko oboljenje kod muškaraca i javlja se već od 30 godine života. Isto tako, jedna trećina muškaraca starijih od 65 godina ima tipične simptome: slabljenje mlaza mokraće, otežano započinjanje mokrenja, nepotpuno pražnjenje bešike, napinjanje pri mokrenju, neodložni nagon za mokrenjem koji se teško može kontrolisati, nevoljno oticanje mokraće i učestalo mokrenje. Intenzitet simptoma ne mora da bude proporcionalan stepenu hiperplazije. Nekada iza intenzivnih simptoma stoji veoma malo uvećanje prostate.

Svi navedeni simptomi – čak i u slučajevima kada ne dominiraju kliničkom slikom benigne hiperlazije stvaraju nelagodnost, neprijatnost i nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Genetska predispozicija, zdrava i umerena ishrana, kao i fizička aktivnost mogu uticati na intenzitet simptoma, tj. na smanjenje simptoma koji prate benignu hiperplaziju prostate.

Ukoliko su simptomi blagi preporučuje se praćenje toka bolesti i promena načina života. Promene koje povoljno utiču na smanjenje simptoma su izbegavanje alkohola i kofeinskih napitaka, izbegavanje konzumiranja pića kasno uveče, kao i unos veće količine voća i vlaknastih materija.

Za ublažavanje simptoma benigne hiperplazije prostate već dugo se u svetu, a i kod nas koriste biljni preparati. Njihova velika prednost je izostanak neželjenih efekata. Iako postoji veliki broj prirodnih preparata različitog sastava i kvaliteta,na samom vrhu se nalazi PRIMED-6 Urinarius, koji se, prema iskustvima reprezentativnog broja korisnika, izuzetno pokazao u tretmanu benigne hiperplazije prostate.