PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Atopijski dermatitis

atopijski dermatitisAtopijski dermatitis (AD) je hronično oboljenje koje najčešće počinje u doba detinjstva ili adolescencije, a odlikuje se periodima pogoršanja i poboljšanja i obično se povlači do 30. godine života.

Atopijski dermatitis predstavlja značajan zdravstveni problem, sa učestalošću javljanja od 10-20% kod dece, a 1-3% kod odraslih osoba. Bolest češće zahvata ženski pol (odnos 1,3:1).

Postoje dve značajne zablude u pogledu atopijskog dermatitisa. Prva je da je to emocionalni poremećaj, a druga da je u pitanju alergijsko oboljenje. Najveći broj slučajeva atopijskog dermatitisa je uzrokovan emocionalnim stresom na genetski predodređenoj koži, a ne interakcijom sa alergenima.

U osnovi oboljenja je kompleksna interakcija genetskih, spoljašnjih, imunoloških, farmakoloških i kožnih faktora. Atopijski dermatitis se nasleđuje porodično, a veći broj gena verovatno igra ulogu u njegovom nastajanju. Niz provocirajućih faktora može dovesti do pogoršanja atopijskog dermatitisa, kao što je hrana (jaja, mleko, žitarice, soja, kikiriki, itd), aeroalergeni (polen, prašina), bakterijske i virusne infekcije, mehanička trauma, emotivni stres, vlaga, hladnoća, itd.

Koža pacijenata sa atopijskim dermatitisom je izrazito suva, bez sjaja sa povišenim pH. Atopijski dermatitis najčešće započinje intenzivnim svrabom koji je najjači tokom večeri i noći. Oboleli se intenzivno češu, što dovodi do pojave karakterističnih promena, tako da nastaje začarani krug svrab-češanje-promene. Na koži ne postoji karakteristična osnovna lezija, već nekoliko tipova i oblika promena mogu da se jave usled izlaganja kože spoljašnjim stimulusima ili češanjem. Javljaju se papule – čvrsto izdignuće na koži veličine do 1 cm, ekcematozni dermatits sa deskvamacijom –  ljuštenje površinskih slojeva kože i lihenifikacija – zadebljana koža sa pojačanim crtežom i smeđom prebojenošću. Ove promene bivaju sekundarno promenjene usled konstantnog ljušćenja kože i infekcije.

Klinička slika oboljenja se razlikuje u zavisnosti od životnog doba pacijenta.

– Ezcema Infantum (od 0-2. godine) – promene se lokalizuju na obrazima, čelu i bradi, ali se mogu proširiti i na druge regione, pa dovesti i do generalizovane forme oboljenja.

Prurigo Besnier (od 2-12. godine) – najčešće se lokalizuje u regionima pregibanja, i to lakatnim i kolenim pregibima, vratu, ručju, člancima i drugim zglobovima.

– Kod odraslih (preko 12 godina) – odlikuje se zahvatanjem pregiba, anogenitalne regije, šaka i predela oko očiju.

U okviru atopijskog dermatitisa mogu se javljajti i druge promene kao što su Ichthyosis vulgaris (oboljenje iz grupe ihtioza koja se karakteriše pojavom prekomernog stvaranja keratina), Keratosis pilaris (guščija koža), Pityriasis alba ( slabije pigmentisani delovi kože na licu, vratu, trupu i rukama), katarakta (zamućenje sočiva u oku) , keratokonus (bolest rožnjače u oku) i dr, a usled atopijske prirode oboljenja, javljaju se i bronhijalna astma, polenski rinitis, alopecija areata, i dr.

Ne postoji nijedan konkretan kožni znak, niti histološki ili laboratorijski nalaz koji definitivno govori u prilog ovog oboljenja. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, odnosno prisutnosti znakova i simptoma bolesti.

Cilj terapije je smanjivanje inflamacije i sprečavanje infekcije, očuvanje i oporavljanje barijere  kornealnog ili rožnatog sloja kože, smanjenje svraba i posledičnog oštećenja kože usled češanja.

Dodatni faktori na koje treba obratiti pažnju su:

– Zaštititi kožu od: vlage, grube odeće, kontakta sa hranom, iritanata i alergena, grebanja i češanja.

– Kontrola okoline: hladna, stabilna temperatura, bez znojenja, zaštita od aeroalergena.

– Kontrola emocionalnog stresa.

– Kontrola ishrane.

PRIMEDERMA E je prirodna formula protiv ekcema u akutnoj fazi, sa izrazitim protivupalnim efektima, za epitelizaciju kože. Za negu kože sklone ekcematoznim promenama preporučuje se preparat Primaderma N.

PRIMEDERMA N  je efikasna prirodna formula za negu kože koja je suva, sklona ekcemima i drugim formama dermatitisa, sa izrazitim protivupalnim i regenerativnim dejstvima na oštećenu kožu.

 

PD E N