Prioritet za imunitet !

Urinarne infekcije

eserihija

Escherichia coli

* Šta je Eserihija /ešerihija, eserihia/
* Kako se dobija infekcija izazvana Ešerihijom
* Kako lečiti Ešerihiju prirodnim putem
* Preventiva protiv infekcija izazvanih Ešerihijom koli preporučujemo PRIMED 9

Ešerihija Generalno

Ešerihija koli je široko rasprostranjena bakterija. Ešerihija koli je gram-negativna bakterija, štapićastog oblika, koja naseljava creva čoveka i životinja. Predstavlja deo crevne flore i neophodna je za proces varenja i sinteze nekih supstaci (npr. vitamin K). Ešerihija koli je i indikator zagađenosti voda fekalijama, jer se velike količine (trilioni) izbacuju dnevno fecesom samo jednog čoveka. Jedan je od najčešćih uzročnika bakterijskih infekcija čoveka. Može izazvati infekcije gastrointestinalnog, urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis (kod novorođenčeta), zapaljenje pluća itd.

Patogenitet ešerihije koli

Iako pripada normalnoj crevnoj flori, veliki broj bakterijskih infekcija čoveka upravo je izazvano ovom bakterijom, često kod osoba sa oslabljenim odbrambenim sistemom-fakultativni patogenitet. Infekcije ovom bakterijom mogu biti intestinalne (crevne) ili ekstraintestinalne: infekcije urogenitalnog trakta, sepsa, zapaljenje pluća itd.

Infekcije creva su najčešće izazvane jednim od sledećih pet tipova (serovara) ešerihije koli:

* enteropatogena ešerihija koli (EPEK)

Izaziva dijareju novorođenčadi pretežno u zemljama u razvoju. Može da se uz pomoć adhezivnog faktora EAF (EPEK adhezivni faktor) zakači za epitelne ćelije creva i tu sekretuje toksične supstance u ćelije creva (enterocite).

* enterotoksična ešerihija koli

Njen patogenitet počiva na enterostoksinima koje oslobađa. Jedan tosin je osetljiv na temperaturu, pod čijim uticajem se inaktiviše, dok je drugi stabilan. Ovi toksini stimulišu aktivnost adenil ciklaze, odnosno guanil ciklaze, čime se stvara cAMP i cGMP usled čega se stimuliše sekrecija i blokira reapsorpcija nekih jona u lumenu creva, što dovodi do dijareje. Čest je uzročnik dijareja na putovanjima.

* enteroinvazivna ešrrihija koli

Ovaj tip ešerihije koli može da prodre kroz sluzokožu creva i da na taj način izazove njeno zapaljenje uz pojavu krvarenja i defekata sluzokože creva, što dovodi do jednog oblika dizenterije.

* enterohemoragična ešerihija koli

Izaziva hemoragični kolitis (zapaljenje creva) i hemolitiči uremijski sindrom (HUS). Ove bolesti su izazvane adhezijom bakterija za enterocite i lučenjem posebnih toksina, vero toksina.

* enteroagregativna ešerihija koli

Može da izazove kod novorođenčadi dijareju.

Ekstraintestinalne manifestacije:

* Infekcije mokraćnih puteva: uretre (uretritis), mokraćne bešike (cistitis), bubrežne karlice i bubrega (pijelonefritis).
Ovakve infekcije obično nastaju usled širenja ešerihije koli ushodnim putem, od otvora uretre, do ostalig struktura. Opstruktivne anomalije mokraćnih puteva olakšavaju prodor ove bakterije. Posebna grupa ešerihije koli tzv. uropatogena ešerhija koli (engl. UPEC) može izazvati infekcije mokraćnih puteva i bez pomenutih anomalija.

* Sepsta, infekcije žučnih puteva, apendicitis (zapaljenje slepog creva), meningitis itd.
Prenošenje ovih bakterija dešava se putem namirnica, vode, prljavih ruku itd.

Ešerihije koli, stručno nazvane Escherichia coli ili krace e.coli (na engleskom se izgovara ikolaj) ima nekoliko vrsta i podvrsta.
Jedna od tih vrsta obično se nalazi i obitava u donjem stomaku toplokrvnih životinja, a i ljudi. Većina vrsta Eserihije je potpuno bezopasna, pa čak i korisna. Nekoliko vrsta je štetno i mogu da dovedu do komplikacija pa čak i smrtnosti, kao na primjer O157:H7 ili O111:B4 (nedavno nađena u Americi u cijelim poljima spinata).

Korisne vrste Ešerihije koje normalno obitavaju u našem probavnom traktu proizvode vitamn K i štite nas želudac od drugih otrovnijih bakterija.

Sve vrste Ešerihija coli bakterije su specifične za okolinu u kojoj su se razvile i mogu se laboratorijskim putem lako razvrstati. Zbog toga je relativno lako utvrditi da li je infekcija došla od životinja, ljudi ili ptica.
Zahvaljujući genetskom inženjeringu ešerihija koli se koristi za masovnu proizvodnju supstanci poput insulina , aminokiselina, proteina itd.

Na primjer, ako je uzrok infekcije ili epidemije zagađena voda iz bunara, može se utvrditi da li je voda zagađena ljudskim, životinjskim ili ptičijim izmetom. Na primjer fekalije iz štale mogu podzemnim putem dospijeti u bunar, kao i fekalije iz septičkih jama.

Vrsta Eserihije može da se promeni mutacijom u organizmu i postane štetna kako za životinje tako i ljude. Kod zdravih osoba te mutacije se uglavnom završe prolivom i iščeznu same od sebe.
O157:H7 i O111:B4 mogu da izazovu veće posledice, pa i smrt kod starijih osoba i dece koja već imaju problema sa imunitetom organizma.

U normalnim okolnostima Ešerihija koli ce nastaniti probavni trakt novorodjene bebe u roku od 40 do 45 sati od rodjenja putem vode, hrane, ili osobe koja je u kontaktu sa bebom. Ovo je sasvim normalan proces i Eserihija je korisna bakterija našeg organizma, to jest, ukoliko ne mutira i postane jedna od štetnih vrsta.

U, da tako kažem, nenormalnim okolnostima Ešerihija koli može da izazove infekcije, kako urinarnog, tako i probavnog trakta, a u nekim slučajevima i meningitis. U rijetkim slučajevima može da izazove i druge bolseti kao upalu pluća i neka septička oboljenja. Najbolji preparati za prevenciju su PRIMED 9 brusnica koji se dobro apsorbuje u organizmu i omogućava uništenje štetnih bakterija.

Druge bakterije

chlamydia1

Klamidija

Klamidija /Chlamydia/ i Mikroplazma /Mycoplasma/ su još dve bakterije koje pored Eserihije coli mogu da izazovu urinarne infekcije. Tretman za oslobađanje od ovih bakterija je sličan tretmanu za rešavanje Eserihija coli bakterije.

Međutim ove dve bakterije se uglavnom prenose seksualnim odnosima pa je tretman oba partnera neophodan.

streptococcus

Streptokoka

Streptokoka B /B-Streptococcus/ u retkim slučajevima može biti uzrok urinarne infekcije. Ova bakterija je drugačija od drugih bakterija. Streptokoka može da se naseli u organizmu, a da se nosioc bakterije ne zarazi, ili razboli. Odrasli mogu da nose ovu bakteriju u probavnom, urinarnom i genitalnom traktu. Oko 20% trudnica su nosioci ove bakteriju u vaginalnom traktu. Ova vrsta takozvane kolonizacije u ljudskom tijelu obično je bezopasna. Međutim ako se iz nekog razloga desi da Streptokoka stigne u krvotok može biti i smrtonosna.

Kod osoba sa oslabljenim imunitetom koji je izazvan rakom ili hroničnom bolesti može doći do infekcije Streptokokom.

Stafilokoka /Staphylococcus Taphylococcus Saprophyticus/ boravi u urinarnom traktu od oko 5% zdravih žena i muškaraca. Stafilokoka je drugi najčešći uzrok urinarnih infekcija kod sexualno aktivnih žena i devojaka. Ovu vrstu Stafilokoke treba razlikovati od stafilokoke koja izaziva infekcije kože. U prirodnmoj medicini tretira se na gotovo isti način kao Ešerihija.

Proteus Mirabilis

Simptomi infekcija urinarnog trakta (UTI)

Interesantno je da neke osobe sa infekcijom urinarnog trakta neće imati nikakve simptome, ali većina ce imate bar neke od njih. Simptomi su, često mokrenje sa peckanjem u predelu mehura i mokraćnih kanala.

Nije neobično da se oseća bol i dok ne mokrite. često žene osećaju neprijatan pritisak iznad pubične kosti, a neki muškarci osećaju pritisak u rektumu.

Često se dešava da osobe koje imaju urinarne infekcije imaju česte potrebe za mokrenjem iako izmokre samo male količine urina.

Sam urin može da izgleda mutan, čak i crvenkast ako postoje tragovi krvi u mokraci. Uglavnom urinarne infekcije koje su zahvatile mehur i mokraćne kanale ne izazivaju povišenu temperaturu. Ukoliko se temperatura povisi infekcija je verovatno došla i do bubrega.

Simptomi infekcija bubrega su: bol u leđima, ispod rebara, vrtoglavica ili povraćanje.

Za razliku od odraslih deca će verovatnije imate povišenu temperaturu kod urinarnih infekcija.

Tekst preuzet sa sajta: eserihija.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Pridruži se

Brzi kontakt:

Srbija tel: +381117151265

Slovenija i EU: +38670191915

BIH mob:+38765496582

Hrvatska mob:+38598529109

Crna Gora mob: +38268703003

Kosovo tel: +37744151629 mob:+381645172947

Rumunija tel: 0356-564-516 tel: 0371-780-958

Makedonija tel:+38971566898

Gledali ste nas na televiziji

PRIMED 2 Diši lako

p2-bronhitisrs

PRIMED PRODAJNE LOKACIJE

POSETITE NAS!!!

PRIMED BIO APOTEKA
Bul. Zorana Đinđića 83 lokal 4/3,
Novi Beograd- Arena
radnim danima: 12-20 časova
subota: 08-16 časova
Kontakt: 011/3122-979 i 060/580-7805
PRIMED BILJNA APOTEKA
U ul. Vojvode Stepe 120, lokal 2,
kod Voždovačke crkve u Beogradu
radnim danima: 08-20h
subotom: 8-16h
tel: 011/3912-431
tel: 011/3910-187
mob: 065/3910-187
mob: 063/553-534

CENTAR -PRIMED BIO SHOP
Knez Mihailova 21a, Beograd
TC Milenijum
tel: 011/32-88-948
Radno vreme: 11-19h
Subotom: 11-16h
Novi Beograd -PRIMED BIO SHOP 2
Tržni Centar Piramida
Jurija Gagarina 151g, lokal 10
Radno vreme:
Radnim danima: 11-19 časova
Subotom: 08-16 časova
Kontakt telefon: 011/216-80-73
ZVEZDARA
Biljna apoteka Mediflora,
Bulevar Kralja Aleksandra 228,
tel: 011/380 62 81
DORĆOL
Biljna apoteka Herbasana
Džordža Vašingtona 10,
(preko puta Bajlonijeve pijace)
tel: 011-3345-879
primarna.medicina@gmail.com

Konsultacije sa doktorima:

Dr Danica Petrović,

Dr Tanja Kuburić,

Konsultacije radnim danima od 09 do 19h

na tel: 011/7151265

Dr Vladimir Petrović

Konsultacije radnim danima od 18 do 21h i vikendom od 08 do 20 h

na tel: 064/1757593

Prevedi sajt na:

Engleski jezik

Rumunski jezik

Slovenski jezik

Makedonski jezik

Nemački jezik

Iskustva

Nada Kurdulija moja cerka je imala problem sa trombocitima pa su joj ustanovili da joj je mali hemoglobin nema sta nije pila od aronije do raznih preparata za podizanje imuniteta sve dok vas nismo pronasli preko interneta za manje od mesec dana hemoglobin joj se poveco sa 87 na 120 danas sam opet kupila uz to se mnogo bolje oseca i trombociti su joj se povecali veliki pozdrav i hvala primedu 5

BIOSHOP MINELA BANJA LUKA

Kninska 11, 78000 Banja Luka Tel. +38751 216824 Fax: +38751 212970 Email: minelabio@yahoo.com

LUXUS PLUS d.o.o. SLOVENIA

LUXUS PLUS d.o.o.
Krekova 9
2310 Slovenska Bistrica
Slovenija
Telefon:
+386 51 324 344 - Simobil
+386 51 268 650 - Mobitel
+386 2 8184 215 - stacionarni
Delovni čas:
pon. – pet. 08.00h – 16.30h
sobota: 9.00 - 12.00
E-mail: trgovinasilver@gmail.com

Preporučujemo

protiv tumora

Saveti i informacije

Ukoliko imate potrebu da se više informišete o PRIMED preparatima ili drugim dijetetski proizvodima koji se nalaze na ovom sajtu, ili jednostavno želite stručan savet za vaš zdravstveni problem, napišite email na: e-mail: zdravsavet@gmail.com Stručan tim sastavljen od lekara, farmaceuta, api&fito terapeuta i nutricioniste će se potruditi da odgovori na sve Vaše upite u najkraćem roku.