PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Želudac pati zbog mnogo lekova

U starijem životnom dobu je pojava gastritisa uobičajena pojava, kako zbog redovne upotrebe lekova za hronične bolesti kao i nepravilne ishrane neprilagođene zdtavstvenom stanju osobe.
Gastritis ili upala želudačne sluzokože, koja može biti hronična ili akutna. Simptomi mogu da budu različiti. Većina bolesnika oseća pečenje i/ili žarenje u želucu, mučnine, nagon na povraćanje… Kod nekih je ovo stanje praćeno jakim bolovima, a kod nekih samo manjom ili većom nelagodnošću.
Kod starijih je gastritis najčešće rezultat korišćenja nesteroidnih protivupalnih lekova, koji se najčešće uzimaju protiv reumatskih bolova, ali javlja se i kao posledica infekcije bakterijom Helicobacter pylori. Pošto simptomi često nisu izraženi do praga netrpeljivosti, oni se često zanemaruju, bar u početnom stadijumu.
Upala želudačne sluzokože nije stanje koje će proći samo od sebe, i ako se ne leči može da dovede, recimo, do stvaranja čira u želucu, ali i do karcinoma želuca u ekstremnijim slučajevima.
Dijagnoza se postavlja gastroskopskim pregledom. Jedino tako se određuje tačno mesto oštećenja sluznice. Gastroskopijom se pregledaju jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Prilikom ovog pregleda aparat u obliku tankog creva sa lampicom na vrhu, plasira se kroz usta u kojima je štitnik od mekane plastike pod kontrolom oka sve do kraja dvanaestopalačnog creva. Aparat zapravo proilazi istim putem kroz telo kao i hrana, ali kod pacijenata ova cevčica izaziva potpuno drugi osećaj, pa bi mnogi na svaki način da izbegnu ovaj pregled.
Hronični gastritis pojavljuje se zbog bakterija, konzumiranja previše alkohola, određenih lekova, hroničnog stresa, ali i neki problemi sa imunitetom mogu da dovedu do gastritisa. Zbog upale dolazi do promene u samom sastavu želuca, zbog čega oboleli već posle samo par zalogaja ima osećaj da je sit. Stanje se postepeno pogoršava, čak toliko da se mogu pojaviti predkancerozne promene.
Osim lekova, bakterijskih infekcija i nekih imunoloških bolesti kakva je, recimo Kronova, nezdrava ishrana je, takođe, često uzrok gastritisa. Među loše navike koje povećavaju rizik od gastritisa ubrajaju se stalno konzumiranje masne i slane hrane, pušenje, konzumiranje alkohola…
U lečenju gastritisa se prvo primenjuje dijetetske režim ishrane, a zavisno od stanja bolesti i lekovi za smanjivanje želudačne kiseline. I pored toga, u nekim slučajevima bolest može da traje godinama, a za obolele je tad najvažnije da zdravom ishranom smanje intenzitet tegoba. Najvažnije je da se uspostavi ritam obroka, i da oni budu manji, a češći. Iako neki zbog tegoba izbegavaju da jedu, a drugi pokušavaju bol i nelagodu u želucu “da zatrpaju” hranom, nijedna od dve krajnosti, upozoravaju lekari, nije dobra. I gladovanje, i prejedanje mogu da pogoršaju stanje, a u redovnoj ishrani, podeljenoj u pet-šest dnevnih obroka, trebalo bi da dosta namirnica bogatih probioticima kao što su jogurt i kefir, zatim belo pileće i ćureće meso, riba, pirinač.
Primed 9 brusnica je prirodni preparat na bazi meda, kantariona, hajdučke trave i brusnice. PRIMED 9 BRUSNICA se preporučuje kod gastritisa, posebno H.pylori infekcije. Aktivni sastojci preparata utiču na poboljšanje odbrambenih snaga organizma i pomažu u prevenciji gastritisa izazvanog bakterijom H.Pylori. Redovnom upotrebom podstiču bržu eliminaciju bakterija i umanjuju mogućnost ponovnog javljanja infekcije.
Kombinacija antibakterijskog i zaštitnog dejstva na sluzokožu želuca, pomaže u prevenciji i tretmanu gastritisa bilo kog uzroka, a posebno gastritisa izazvanog bakterijom Helicobacter pylori.