PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Urinarne infekcije

urinarne infekcijeSvake godine milioni ljudi imaju infekciju urinarnog trakta. Skoro polovina žena prijavljuje infekciju urinarnog trakta u svom životu. Umeju da budu vrlo dosadne jer u određenom procentu slučajeva se navraćaju i do nekoliko puta u toku godine.

Simptomi infekcije mokraćnih puteva i bešike su:

– Bol i osećaj peckanja pri mokrenju,
– Čest nagon za mokrenjem,
– Nakon mokrenja se javlja osećaj nedovoljne ispražnjenosti bešike,
– Povišena telesna temperatura
– Promenjen miris urina
– Promenjena boja i gustina urina, nekada urin može biti penušav,
– Prisutni su grčevi ili bolovi u predelu mokraćne bešike, ili donjem delu ledja.

Ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči, infekcija se može proširiti na bubrege. Ovo stanje je praćeno simptomima:

– Bol u leđima, obično na jednoj strani ispod rebara,
– Groznica, povišena temperatura, nekad i preko 40 stepeni
– Umor, malaksalost, jeza, drhtavica,
– Epizode noćnog preznojavanja,
– Mučnina i povraćanje,
– Bol u leđima koji se širi prema preponama,
– Bol u stomaku,
– Bolovi u mišićima i zglobovima.

Urinarna infekcija se može proširiti putem krvi u druge delove tela, što je vrlo opasno. Starije osobe mogu osećati niz uopšenih simptoma koji im stvaraju konfuziju onemogućavajući ih da prijave konkretne simptome ili znake infekcije.
Dijagnoza urinarne infekcije se potvrđuje biohemijskom analiziom urina. Ukoliko se simptomi ne povuku nakon ordinirajućih lekova može da se uradi urinokultura koja će pokazati koja bakterija je uzročnik infekcije.

Infekcije urinarnog trakta obično nastaju kada bakterije iz creva završe u mokraćnoj cevi i kroz nju dospeju u urinarni trakt. Ovo je posebno problem za žene koje imaju znatno kraće urinarne puteve od muškaraca, tako da žene imaju češće infekcije mokraćnog sistema. Seksualna aktivnost povećava šansu za dobijanje infekcije, takođe i menopauza.

Većina infekcija urinarnog trakta su uzrokovane bakterijom iz creva – Escherichia coli. Ostali bakterije koje mogu biti uzročnici su Staphilococcus saprophiticus, Proteus, Klebsiella i Enterococcus.
Infekcije urinarnog trakta sve više postaju otporne na lekove. Antibiotici koji su se koristili za lečenje sve manje deluju. Sve više i više bakterija mutiraju i nalaze načine da se odupru antibioticima koji se koriste da ih zaustave. Ovo je delimično zbog velikih količina antibiotika koji se koriste na farmama. Takođe ovo se dešava i zbog preterane upotrebe antibiotika za lečenje pacijenta.
Plasirani urinarni kateter omogućava lakše prodiranje bakterija. Dijabetes izaziva povećan rizik od infekcije. Deca ponekad imaju česte urinarne infekcije zbog refluksa urina koji putuje nazad prema bubrezima. Infekcije urinarnog trakta takođe mogu biti problem u trudnoći. One mogu dovesti do manje porođajne težine ili prevremenog porođaja.

Određene vrste čajeva mogu biti od pomoći u lečenju:

Breza – Od svih delova breze u lekovite svrhe najviše se koristi lišće jer ima snažno diuretičko dejstvo. Posebno se preporučuje za lečenje bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod uretritisa. Ako imate problema sa srcem ili bubrezima, ne smete da pijete čaj od lišća breze pre nego što se konsultujte s lekarom.
Priprema: Jednu supenu kašiku čaja preliti sa 2dl hladne vode i zagrevati do ključanja, pa ostaviti da stoji deset minuta. Čaj treba piti tri puta dnevno po 2dl.
Kukuruzna svila – U narodnoj medicini kukuruzna svila je poznata kao izvanredno sredstvo za lečenje upale mokraćnih kanala. Osim toga, utvrđeno je i da redovno ispijanje ovog čaja izaziva rastvaranje kamena i izbacivanja peska iz bubrega.
Priprema: Jedna kašičica kukuruzne svile se prelije sa šoljom vrele vode, ostavi nekoliko minuta i zatim procedi. Uzima se po supena kašika toplog i nezaslađenog čaja na svaka dva – tri sata.
Maslačak list – Koristi se za ublažavanje tegoba kod infekcija urinarnog trakta.
Priprema: Jedna kašika čaja se prelije sa 2dl ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta pa proceđeno piti tri puta dnevno.
Peršun – Čaj od peršuna odličan je za čišćenje organizma i izbacivanje viška tečnosti, a uz to je i sjajan lek protiv urinarnih infekcija.
Priprema: Jedna kašika čaja se prelije sa 2dl ključale vode, nakon 15 minuta se procedi. Čaj se pije tri puta dnevno.
Uvin čaj – Uva je biljka koja se koristi za lečenje urinarnih infekcija. Zeleni, kožasti listići imaju antibakterijsko delovanje i uništavaju bakterije i viruse.
Priprema: Kašiku lišća uve preliti sa 2dl ključale vode, ostaviti da stoji 20 minuta, procediti i piti bez šećera. Sveže pripremljen čaj piti tri puta dnevno, posle jela.
PRIMED 9 brusnica se uspešno koristi u prevenciji urinarnih infekcija, kao i za jačanje imuniteta urinarnog sistema i celog organizma. Sadrži antioksidanse koji pozitivno utiču na funkciju imunološkog sistema.

Primed 9 brusnica