PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Terapija uretritisa

Uretritis jeste zapaljenje uretre koje karakteriše osećaj pečenja, svraba, lakog bola, povremeno otežanog mokrenja i sekrecije iz mokraćne cevi. Kao prvo treba isključiti specifični gonoroični uretritis koga karakteriše obilan gnojav žućkasto-zalenkast eksprimat, od infekcije izazvane sa trihomonas vaginalis. Najčešće je u pitanju infekcija uzrokovana gram-negativnim, gram-pozitivnim kokama, anaerobima i dr. Kod mladih osoba treba posumnjati na uzročnike seksualno prenosivih bolesti (klamidija trahomatis, mikoplazma). Dijagnoza se postavlja na osnovu uzimanja brisa uretre, pregleda urina u 2 čaše i urinokulture.
Terapija gonoroičnog uretritisa iziskuje davanja cefalosporina ili hinolonskih preparata u samo jednoj pojedinačnoj dozi. Medjutim, neophodna je dodatna terapija po smernicama EAU protokola iz 2011. godine za seksualno prenosive bolesti , gde postoje brojne veoma uspešne kombinacije antibiotika. S druge strane, pacijent mora biti upoznat sa empirijskim lečenjem seksualne partnerke, kao i činjenice da su seskualni odnosi mogući samo sa zaštitom.
U terapiji se mogu uključiti uzimanje čajeva od brusnice kao i PRIMED 9 preparata koji ubrzava oporavak, pomaže u eradikaciji uzročnika i u regeneraciji sluzokože mokraćnih puteva.