PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Terapija akutnog holecistitisa

Akutni holecistitis (akutno zapaljenje žučne kesice) je jedno od najčešćih akutnih oboljenja u hirurgiju. U 90 odsto slučajeva uzrokovano začepljenjem vrata žučne kese ili žučnog kanala kamenom, zbog čega se zove opstruktivni holecistitis. Ostali uzroci su bakterijska infekcija, gladovanje, prejedanje koje vodi zastoju žuči, udruženo sa opekotinama, traumom, velikim operacijama. Kod opstruktivnog holecistitisa pražnjenje žuči je otežano ili skroz onemogućeno. Kao komplikacije mogu da nastanu gangrena i perforacije, priraslice sa drugim organima

Osnovni elementi dijagnoze

– Nauzea, povraćanje.
– Jak bol i palpatorna osetljivost u desnom gornjem kvadrantu abdomena.
– Temperatura i leukocitoza.

Holecistit je u preko 90% slučajeva praćen holelitijazom. Akutni holecistit se najčešće javlja kao akutna egzacerbacija hroničnog holecistita. U tom slučaju, egzacerbacija se obično javlja kao posledica opstrukcije duktus cistikusa konkrementom (ili ređe edemom, ako ne postoji kalkulus). Žučna kesa vrlo brzo postaje napeta, edematozna i inflamirana. Usled invazije bakterija, koje se normalno nalaze u žučnoj kesi, obično se na opstrukciju nadovezuje infekcija.

Klinički nalaz

Simptomi i znaci: iz lične anamneze često se mogu dobiti podaci koji ukazuju na postojanje hroničnog holecistita. Akutni atak “bolesti, koji je često provociran prethodnim obilnim obrokom, počinje obično u vidu bola u desnom gornjem kvadrantu abdomena, koji se najčešće širi ispod desnog rebarnog luka prema desnoj infraskapularaoj regiji. Bol je po intnzitetu vrlo jak, agonalnog karaktera i neretko je praćen prostracijom i povraćanjem. Redovno postoji bolna osetljivost u desnom gornjem kvadrantu, koja je u većini slučajeva praćena lokalnim mišićnim spazmom i odbojnom (elastičnom) osetljivošću. Često se može napipati napeta, i stendirana žučna kesa. Ponekad postoji laki ikterus iako ne postoji opstrukcija holedohusa. Upadljivo izražen ikterus govori za holedoholitijazu ili oštećenje jetre. Temperatura je neznatno ili umereno povišena.
Lečenje
Konzervativnim lečenjem postiže se u većini slučajeva akutnog holecistita stišavanje zapaljenja. Posle 6 nedelja do 3 meseca, kada opšte stanje bolesnika postaje najpovoljnije a izvođenje operativnog zahvata tehnički jednostavnije, može se planirati holecistektomija. Ukoliko se, kao Što se često događa, u ovom vremenskom intervalu ponovo jave simptomi akutnog holecistita, treba bez odlaganja pristupiti holecistektomiji. U slučaju izbora konzervativnog načina lećenja akutnog holecistita, bolesnika, (naročito ako su u pitanju dijabetičari, gojazne i starije osobe), treba stalno observirati i kontrolisati kako bi se blagovremeno uočili znaci eventualne gangrene žučne kese.
U procesu same terapije i u oporavku nakon operativnog zahvata Primed 13 kordiceps ima značajnu ulogu jer vrši detoksikaciju, pomaže u razbijanju kamenčića i eliminaciji mulja a ujedno jača organizam kako prilikom konzervativnog lečenja tako i nakon operacije i ubrzava oporavak pacijenta i popravlja opšte stanje!