PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

SUŠENI POLEN

Polen je veoma cenjen u alternativnoj medicini,kao jedan od apiterapeutskih proizvoda, zbog svojih izuzetnih nutritivnih osobina, kao i povoljnog dejstva na zdravlje čoveka. Polen pokazuje antigljivično, antimikrobno, antivirusno, protivupalno, hepatoprotektivno i imunostimulativno dejstvo. Takođe, pokazana su antioksidativna dejstva određenih aktivnih sastojaka polena.

Sastav polena varira, i najviše zavisi od vrste bilja sa kog se sakuplja, geografskog porekla, vrste zemljišta, kao i od vrste pčela. U sastav polena ulazi preko 200 različitih materija, uključujući aminokiseline, masti (trigliceridi, fosfolipidi), vitamine, makro i mikro elemente, enzime i flavonoide.

Prosečan sadržaj nutrijenata u sušenom polenu (na temperaturi od 40 ºC) obuhvata: 32, 8% proteina, od čega esencijalnih amino kiselina 11,5%, 40,7% šećera, uključujući i sukrozu, 3,7% masti ima oko 12,8%, vitamina C 0,19%, beta karotena 0,07% i makro i mikroelemenata oko 4%.

Granule polena mogu biti različitog oblika, veličine i boje, u zavisnosti od vrste biljaka od kojih potiču. Boja može varirati od žute do tmno braon, ili čak crne.

Od vitamina, u polenu su zastupljeni provitamin A, vitamini E i D (0,1%), zatim B1, B2, B6, i C (0,6%) i pantotenska, nikotinska, folna kiselina, biotin, rutin i inozitol (0,7%).

Makroelementi su zastupljeni sa 1,6% (kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum i kalijum), a mikroelemenata ima 0,02% (gvožđe, bakar, cink, mangan, silicijum i selen).

Aktivnost i biološke osobine polena

Eksperimentalne farmakološke studije na životinjama pokazuju pozitivno dejstvo polena na smanjenje nivoa ukupnih masti i triglicerida. Kliničke studije su takođe potvrdile ovo dejstvo polena. Pored hipolipidemijskog, polen je pokazao povoljno dejstvo i kod pacijenata sa izraženom aterosklerozom. Kod pacijenata sa izraženom arteriosklerozom sa miopijom i parcijalnom atrofijom optičkog nerva, upotreba polena dovela je do smanjenja vrednosti holesterola u krvi, i u određenoj meri poboljšanja stanja vidnog polja. Polen ima blagotvorno dejstvo i na regulaciju nivoa šećera u krvi, pre svega usled prisustva nezasićenih masnih kiselina, fosfolipida i fitosterola.

Polen pomaže i detoksikaciju organizma. Stimuliše rad jetre i deluje zaštitno u slučaju izloženosti toksičnim materijama. Ovo dejstvo je primećeno u studijama na životinjama, koje su pratile efekte primene polena kod kojih je oštećenje jetre izazvano dejstvom toksina. Višenedeljna primena polena povoljno je uticala na smanjenje nivoa transaminaza (ALT i AST) čiji nivoi su praćeni pre i nakon izlaganja toksičnim materijama. Polen je pokazao blagotvorno dejstvo kod hepatitisa uzrokovanog virusima, kao i u slučaju oštećenja usled dejstva alkohola.

Polen pokazuje i izraženo protivupalno dejstvo, delujući na smanjenje aktivnosti enzima koji učestvuju u stvaranju medijatora zapaljenja.

Visok sadržaj nutrijenata i povoljno dejstvo na regulaciju metabolizma može pomoći i u slučaju neuhranjenosti. Takođe, primena polena kod neuhranjenih osoba pokazala je pozitivno dejstvo na povećanje apetita i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja organizma.

Dejstvo polena na prostatu poznato je više godina unazad. Upotreba polena kao deo tretmana benignog uvećanja i nebakterijskog zapaljenja tkiva prostate pokazala je povoljno dejstvo na smanjenje bola i drugih simptoma koji prate ove bolesti.

Polen poseduje i antibakterijsko dejstvo. Istraživanja su pokazala inhibitorno dejstvo polena na određene Gram-pozitivne (Staphylococcus aureus) i Gram-negativne bakterije (Escherichia coli. Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa). Takođe, pokazano je i određeno inhibitorno dejstvo na razmnožavanje gljivica (Candida albicans).

Uputstvo za upotrebu

Preporučene dnevne doze nisu jasno definisane. Prema nekim preporukama, dnevna doza za odrasle osobe mogla bi biti čak do 20-30g granula polena. 1 kafena kašičica može sadržati do 7,5g polena, tako da se doziranje izraženo u kašičicama kreće u rasponu od 3-5 kašičica dnevno za odrasle, i 1-2 kafene kašičice kod dece. Polen je najbolje uzimati 3x dnevno, pre obroka. Ukoliko se polen koristi u ovoj preporučenoj dozi, tretman bi trebalo da traje 1-3 meseci, i može se ponavljati 2-4x godišnje. Najbolje efekte pokazuje tretman na prelazu godišnjih doba (leto-jesen, zima-proleće). Ukoliko se polen koristi kao dopuna nekom drugom obliku tretmana, pojedinačne i dnevna doza polena se mogu smanjiti na 5-10g dnevno.

Granule polena poseduju celuloznu opnu koju je potrebno razložiti da bi se omogućila iskoristljivost hranljivih sastojaka u organizmu. To je moguće postići otapanjem polena u mlakoj vodi. Ukoliko se polen rastapa u vodi, optimalno vreme je nekoliko sati (minimum 2-3h). Pored vode, moguće je koristiti i mleko, jogurt, sokove od voća i povrća, u odnosu 1:1 ili 1:4. Polen se može koristiti i u kombinaciji sa medom i drugim pčelinjim proizvodima.

Koliko je važno razložiti celuloznu opnu polena govori podatak da ukoliko se granule polena progutaju bez prethodnog otapanja, iskoristljivost hranljivih materija je samo 10-15%. Ova iskoristljivost se povećava na 60-80% nakon razlaganja celulozne opne.

Neto: 130g

Čuvati na suvom i tamnom mestu, zaštićeno od vlage i direktne sunčeve svetlosti.