PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Šta Vaša stopala govore o Vašem zdravlju?

stopala koja govoreVerovali ili ne, Vaša stopala mogu mnogo reći o Vašem zdravstvenom stanju. Neke tipične promene koje se javljaju na stopalima su dobri pokazatelji da u organizmu postoji određeni problem.

 1. Gubitak dlaka sa stopala i potkolenica može ukazati na lošu cirkulaciju kao posledicu nekog oblika vaskulitisa.
 2. Rana na stopalu koja ne zarasta tokom dužeg vremenskog perioda može biti znak dijabetesa. Povišene vrednosti šećera u krvi mogu dovešti do oštećenja perifernih nerava, tako da se smanji osećaj za dodir i bol, pa nekada takva rana ostane duže vreme neprimećena.
 3. Hladna stopala mogu biti jedan od simptoma smanjene funkcije štitaste žlezde, ili ukazivati na oslabljenu cirkulaciju i anemiju.
 4. Krti nokti, žuto prebojeni. Ako jedan ili više nokata počne da žuti, postane krt i odvaja se od kože, verovatno je u pitanju gljivična infekcija. Osobe sa dijabetesom, reumatoidnim artritisom i nekim imunodeficijencijama su podložniji razvoju gljivičnih infekcija.
 5. Otok palca na stopalu, izrazito bolan i crven može ukazati na prisustvo gihta. Giht nastaje zbog taloženja mokraćne kiseline. Mokraćna kiselina u višku taloži se na mestima sa nižom temperaturom, otuda je i prva manifestacija na palcu stopala.
 6. Trnjenje stopala i oslabljeno čulo dodira mogu biti znak periferne neuropatije. Periferna neuropatija nastaje oštećenjem nervnih završetaka, najčeće kao posledica dijabetesa ili alkoholizma.
 7. Tačkasta udubljenja noktiju mogu biti fiziološka varijacija u izgledu, ili nekada mogu nastati kao posledica psorijaze noktiju.
 8. Probadajući bol u peti može biti znak plantarnog fascitisa, tj. zapaljenske reakcije vezivnog tkiva.
 9. Udubljeni nokti nekada ukazuju na prisustvo umerene do izražene anemije. Ukoliko primetite ovakve promene, razmislite o tome da posetite lekara.
 10. Grčevi mogu ukazivati na dehidrataciju ili preteranu iscrpljenost, ali ako su dugotrajni, postoji mogućnost da ukazuju na nizak nivo kalcijuma, kalijuma ili magnezijuma.
 11. Bolovi u malim zglobovima stopala mogu biti posledica degenerativne bolesti zglobova, kao što je reumatoidni artritis.
 12. Suva koža stopala postoji kod atletskog stopala, koje je uzrokovano gljivičnom infekcijom. Obično počinje između prstiju suvom promenom koja svrbi a vremenom može napredovati zapaljenska reakcija sa pojavom izraženog crvenila i pustula.
 13. Promena prebojenosti kože prstiju stopala od blede ka plavoj ili crvenoj može biti simptom Rejnoove bolesti.