PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Sprečite razvoj ateroskleroze!

U prevenciji kardiovaskularnih poremećaja i povišenih masnoća u krvi često se savetuje izbacivanje iz ishrane zasićenih masnoća, soli i šećera. Ipak, nutricionisti kažu da nije dovoljno samo izbegavati ono što je loše, već je neophodno i unositi dovoljno namirnica koje su dobar izvor važnih nutrijenata, pre svega nezasićenih masnih kiselina.
Omega tri masne kiseline štite srce
Među najvažnijim nutrijentima jesu omega – 3 masne kiseline, koje često ne unosimo u dovoljnim količinama. U pitanju su esencijalne masne kiseline koje imaju važnu ulogu u organizmu, smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, podstiču izgradnju moždanih ćelija, a uz to štite i od bolesti srca i krvnih sudova, određenih tipova kancera, pa čak i slabljenja pamćenja izazvanog starenjem.
Preporučuje se da oko dva odsto ukupnog kalorijskog unosa u toku dana bude u vidu omega – 3 masnih kiselina, što bi bilo oko dva grama, za ishranu od 2.000 kalorija dnevno.
Orasi, najbolji izbor
Samo trideset grama oraha (oko jedne šolje) sadrži oko 2,5 grama omega-3 masnih kiselina, što orahe čini jednim od najboljih izvora ovog esencijalnog nutrijenta. Uz to, ova količina jezgra oraha sadrži i oko četiri grama proteina i oko dva grama vlakana, tako da je ovo voće odličan izbor za užinu u toku dana.
Bundeva je bogata i omega-tri mastima
Poznata po visokom sadržaju zdravog beta-karotena, bundeva je bogata i omega-tri mastima. Šolja pirea od bundeve ima oko 50 miligrama omege-3 masnih kiselina.
Seme lana, dobar izvor vlakana
Dve supene kašike mlevenog semena lana imaju oko 3,4 grama omega-3 masnih kiselina. Uz to, seme lana je i dobar izvor vlakana, što je razlog više da seme lana dodate u salate, kaše, jogurt ili smutije.
Mahunarke izvor proteina
Ne samo što su odličan izvor proteina, već recimo 200 grama tofua ima oko 1,2 grama omega-3 masti, dok šolja pasulja ima jedan gram (što je polovina dnevnog unosa).
Jaja i masna riba
Jajaj sadrže 13 vitamina i minerala i visokokvalitetne proteine, kao i omega-3 masne kiseline, a jedno kuvano jaje ima samo 70 kalorija. Losos i tuna su među najboljim i najzdravijim izvorima omega-3 masnih kiselina.
PRIMED 8 Feropolis je tinktura na bazi propolisa i koprive.Upotreba PRIMED 8 Feropolis preparata preporučuje se kod povišenog nivoa holesterola i za prevenciju različitih kardiovaskularnih smetnji. Aktivni sastojci preparata deluju blagotvorno na regulisanje nivoa holesterola u krvi. Povoljno deluju na očuvanje normalne cirkulacije krvi kroz krvne sudove. Regulisanjem nivoa holesterola i poboljšanjem cirkulacije mogu pomoći u sprečavanju razvoja ateroskleroze.