PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Sprečite i izlečite prehladu i grip!

Ups, šmrcaš, kašljucaš, boli te glava… Verovatno te uhvatila prehlada. Ona je jedna od najčešćih zaraznih bolesti i jedan od najčešćih poremećaja opšteg zdravlja. Nagle promene temperature pogoduju razvitku virusa i sve su češće gužve ispred ambulanti sa simptomima prehlade i gripa. Prosečni tinejdžer, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom  godišnje imaju od dve do četri prehlade.

UZROK PREHLADE

Većinu prehlada uzrokuje rinovirus, koji se nalazi u nevidljivim kapljicama u vazduhu  koji udišemo i  na stvarima koje dotičemo. Naziv rinovirus dolazi od grčke reči rhin, što znači nos. Čak više od stotinu rinovirusa može napasti zaštitni sloj tvog nosa i grla, što pokreće imunološku reakciju, a zbog čega počinje glavobolja, gušobolja i otežano disanje.

Ono što povećava opasnost od zaraze su stres, alergije, nedostatak sna, suv vazduh, pušenje, slaba ishrana. Naravno i boravak s osobama koje već imaju prehladu povećava mogućnost da dođe do infekcije  jer se rinovirusi mogu zadržati u kapljicama vazduha ili na predmetima više od tri sata. Dobro je naglasiti da će osobe koje puše brže uhvatiti prehlada te kod njih simptomi obično duže traju, a čak mogu dovesti do upale pluća ili bronhitisa.

KOLIKO TRAJE PREHLADA?

Simptomi prehlade obično se pojave nakon dva do tri dana nakon izloženosti izvoru zaraze. Kada dođe do infekcije ta osoba postaje izvor zaraze drugi, treći i četvrti dan nakon što  se pojave simptomi, ali može i duže trajati! Većina prehlada se smiri u roku od sedam dana.

MOŽE LI SE IZBEĆI PREHLADA I ŠTA ČINITI AKO DO NjE DOĐE?

Kao prvo što trebamo preduzeti kao preventivu protiv prehlade  jeste pravilna ishrana, redovan odmor, izbegavanje stresa i zagušljivih prostorija,tj. sve činiti kako bi podigli imuni sistem na što viši nivo.

I za kraj jedna zanimljivost! Znate li da je prosečna osoba od 70 godina bila prehlađena i/ili gripozna čak pune četri godine svog života?!

ZATO RADIMO NA PREVENTIVI !!!