PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Sportisti i nedostatak gvožđa

sport

Nedostatak gvožđa je čest problem kod žena koje se aktivno bave sportom. Nivo gvožđa u krvi visoko korelira sa sportskim učinkom. Njegova glavna funkcija je da nosi kiseonik svim ćelijama u organizmu i od njih preuzima ugljen-dioksid. I za pravilno funkcionisanje moždanih ćelija neophodno je gvožđe, pa usled njegovog nedostatka opada koncentracija, javlja se osećaj umora i nervoza. Gvožđe je potrebno i za pravilno funkcionisanje imunog sistema, u njegovom nedostatku veća je podložnost infekcijama.

Sportistkinje, kod kojih je povećan rizik od nastanka anemije usled nedostatka gvožđa, imaju:

 • neadekvatan unos gvožđa putem namirnica – razvija se kod osoba čiji jelovnik ne sadrži crvena mesa
 • povećanu potrebu za gvožđem – tokom napornih treninga povećava se potreba za kiseonikom, stimuliše se proizvodnja crvenih krvnih zrnaca u čijem sastavu ulazi gvožđe.
 • veliki gubitak gvožđa – gubitak krvi tokom povreda ili mesečnog ciklusa; tokom trčanja na tvrdoj podlozi ili u neudobnim patikama dolazi do oštećenja crvenih krvnih zrnaca u stopalima. Takođe, gvožđe se gubi preko znoja.

Simptomi

 • smanjena izdržljivost
 • hronični umor
 • visoka srčana frekvencija
 • manja snaga
 • češće povrede
 • ponovne bolesti
 • smanjen interes za treniranje
 • iritabilnost
 • slab apetit
 • visoka incidenca i trajanje prehlada i infekcija

Slični simptomi javljaju se i kod prekomernog treniranja, te je bitno ne pomešati dijagnoze. Najsigurnije je ustanoviti nivo gvožđa u krvi. Od prvih mera za rešavanje ovog problema savetuje se korigovanje ishrane. Ako to ne pomogne ili je deficit veliki, prelazi se na suplemente, koje treba uzimati samo po savetu lekara.

Preporuke nadoknade gvožđa

Za žene i tinejdzerke neophodno je 15 miligrama gvožđa dnevno. Profesionalnim sportistima su neophodne veće količine. Gvožđe se nalazi kako u namirnicama životinjskog, tako i u namirnicama biljnog porekla, samo što je iskoristljivost gvožđa veća iz namirnica životinjskog porekla. Stoga se preporučuje crveno meso, riba ili životinjska jetra. Preporučuje se spremanje hrane u posuđu od livenog gvožđa i bolja absorpcija gvožđa se postiže ukoliko se smanji upotreba čajeva i kafe. Cink i kalcijum smanjuju absorpciju gvožđa. Sa druge strane, citrusno voće pospešuje absorpciju gvožđa. Dakle najbolji izvor gvožđa čine crvena mesa, gvožđem bogate žitarice, orasi i leguminoze u kombinaciji sa hranom bogatom vitaminom C.

PRIMED 5 je prirodni dijetetski suplement na bazi kvalitetnog pčelinjeg meda i lekovitih trava. U svom sastavu ima koprivu koja je bogat izvor gvožđa. Zbog svog organskog sastava i kvalitetnih sastojaka ovaj preparat ima izuzetno dobru apsorpciju, omogućava da se prirodnim putem nadoknadi gvožđe, poveća nivo hemoglobina i porast crvenih krvnih zrnaca. U odnosu na kapsule i tablete procenat iskorišćenosti aktivnih sastojaka je i do 4 puta veći pa su i rezultati mnogo brže uočljivi.

Pošto je prirodnog  sastava i  ne sadrži: emulatore, konzervanse, kortikosteroide niti bilo koje druge veštačke sastojke, nema mogućnosti pojave kontraindikacija i neželjenih efekata. Na potpuno prirodan način podiže nivo gvožđa i hemoglobina u krvi.

Efikasno delovanje ovog preparata mogu potvrditi korisnici koji su u 95 % slučajeva imali poboljšanje krvne slike i povećanje nivoa gvožđa i hemoglobina.

Primed 5 feromed