PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Simptomi povišenog krvnog pritiska

povišen krvni pritisakPovišen krvni pritisak (hipertenzija) jedan je od najčešćih poremećaja zdravlja današnjice. Ono što je specifično za hipertenziju je odsustvo ranih i karakterističnih znakova, tako da hipertenzija može biti prisutna veoma dugo pre postavljanja dijagnoze. U najvećem broju slučajeva, hipertenzija se otkrije slučajno, u toku rutinskog pregleda. Nekada, do otkrivanja hipertenzije dolazi tek nakon ispoljavanja neke od komplikacija.
Simptomi čije prisustvo može probuditi sumnju na prisustvo povišenog krvnog pritiska uključuju sledeće:
• Glavobolja veoma velikog intenziteta
• Vrtoglavica ili nesvestica
• Problemi sa vidom
• Bolovi u grudnom košu
• Otežano disanje
• Poremećaj ritma srca
• Zujanje u ušima
• Pojava krvi u urinu
Prisustvo većine od navedenih simptoma može ukazivati na ozbiljnu hipertenzivnu krizu, i zahteva hitan tretman, kako bi se izbegle potencijalno ozbiljne komplikacije, kao što je srčani ili moždani udar, ili oštećenje bubrega.
Jedini način blagovremenog otkrivanja prisustva hipertenzije jeste redovno kontrolisanje nivoa krvnog pritiska. Merenje krvnog pritiska je jednostavna, neinvazivna metoda, i sastavni je deo sistematskih pregleda. Ukoliko postoji pozitivna porodična anamneza (prisustvo hipertenzije kod bliskih rođaka, ili prisustvo srčanih problema) svakako je neophodno više voditi računa o redovnoj kontroli nivoa krvnog pritiska.
U tretmanu hipertenzije veoma veliki značaj ima odgovarajući higijensko-dijetetski režim individualno prilagođen mogućnostima i potrebama osobe sa hipertenzijom. U ishrani, neophodno je smanjiti unos soli, masne, posebno pržene hrane, beli šećer, i druge namirnice čija nekontrolisana upotreba može pogoršati simptome, i doprineti razvoju hipertenzije i njenih komplikacija.
Kod blažih oblika hipertenzije, nekada je moguće samo promenama u ishrani i fizičkoj aktivnosti skoro potpuno regulisati nivo krvnog pritiska. kod osoba kod kojih pomenutim merama nije moguće regulisati nivo krvnog pritiska, neophodna je primena odgovarajućih lekova.
U tretmanu blagih oblika hipertenzije mogu se koristiti i različiti prirodni preparati. Od PRIMED preparata preporučujemo upotrebu PRIMED 11 Kardio i PRIMED 8 Feropolis preparata. Uporedna primena ova dva prirodna preparata ispoljava povoljno dejstvo na kardiovaskularni sistem, i može pomoći u tretmanu različitih kardiovaskularnih poremećaja, kao što su hipertenzija, povišene vrednosti holesterola i triglicerida i ateroskleroza. PRIMED 11 i PRIMED 8 su prirodne formule koje mogu koristiti i zdrave osobe, kao deo mera prevencije poremećaja zdravlja, kao i osobe sa prisutnim kardivaskularnim problemima, kao deo tretmana.