PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Saveti za prevenciju urinarnih infekcija

urin (1)Iako blaga urinarna infekcija može da bude tek malo neugodna, ozbiljna infekcija (kada se proširi na bešiku i bubrege) može učiniti da odlazak u bolnicu postane neophodan. Važno je da prepoznate koji su to rani simptomi urinarne infekcije i kako je sprečiti da do nje uopšte ne dođe.
Saveti za prevenciju
Dobra lična higijena prvi je i najvažniji faktor u sprečavanju pojave urinarne infekcije. Svakodnevno održavajte genitalije čistim, i redovno menjajte uloške i tampone tokom ciklusa.
Brišite se od spreda prema pozadi.
Ovo je jako važno, jer većina urinarnih infekcija jesu izazvane rektalnom bakterijom koja napada vaš genitalni region. Ako ne želite da pomažete bakteriji, vodite računa o ovome, jer ćete joj u suprotnom olakšati kretanje.
Pijte dosta vode svakodnevno jer voda pomaže spiranje bakterija u urinarnom traktu i na taj način smanjuje rizik od urinarne infekcije. Ne morate preterivati sa količinom tečnosti. Samo budite sigurni da je boja urina bledo žuta, a ne tamno žuta. Boja mokraće može biti pokazivač da li unosite dovoljno vode.
Praznite bešiku uvek kada osetite potrebu, nemojte trpeti. Pražnjenje bešike kada god vaše telo oseti potrebu je veoma važno za očuvanje zdravlja bešike.
Izbegavajte da koristite proizvode koji mogu da nadraže genitalije. Korišćenje dezodoransa, pudera ili tuša u predelu genitalije može da nadraži uretru i pospeši nastanak infekcije.
Nosite samo pamučni donji veš. Donji veš koji nije od pamuka povećava rizik od urinarnih infekcija, jer slabije apsorbuje vlažnost i time se stvara dobro okruženje za razvoj loših bakterija.
Više se tuširajte, izbegavajte kupanje. Topla kupka (sedenje i ležanje u kadi) stvaraju dobro okruženje za razvoj loših bakterija.
Sprečite nastanak tvrde stolice ili zatvora. Tvrda stolica povećava broj bakterija koje se zadržavaju u području vagine i anusa. Za bolji rad creva je najbitnija zdrava ishrana.
Proverite nivo estrogena u telu. Estrogen između ostalog služi kao plodno tlo za rast dobrih bakterija i samim tim sprečava razvoj loših bakterija u vašoj bešici. To se postiže zadebljavanjem sloja ćelija oko ulaza u bešiku i lučenjem telesnih tečnosti za vreme seksualnog odnosa. Najčešći znak niskog estrogena je suva vagina, i ovaj fenomen je naročito izražen tokom menopauze. Obavezno se konsultujte sa lekarom u vezi sa ovim.
U ishranu obavezno uvrstite sok od brusnice i jogurt.
Žene koje redovno konzumiraju sok od brusnice i fermentisane mlečne proizvode, manje su podložne urinarnim infekcijama. Sok od brusnice povećava kiselost mokraće. Ova kiselost snižava pH vrednost mokraće, otežavajući na taj način lošim bakterijama da se zadrže na zidu bešike. Samo vodite računa o tome da im nisu dodati šećer ili aditivi. Koristite samo 100% sok od brusnice ili običan jogurt sa nižim procentom masti.
Dodajte voće i povrće bogato vitaminom C na vaš dnevni meni. Vitamin C ojačava vaš imuni sistem i proizvodi veću kiselost urina, koja pomaže da se smanji prisustvo bakterija. Minimizirajte konzumiranje alkoholnih pića, kafe, čaja i gaziranih pića.
primed9m1Primed 9 brusnica  prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda, brusnice i lekovitog bilja. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Aktivni sastojci brusnice ometaju vezivanje bakterije E. coli za sluzokožu urinarnih puteva, čime se smanjuje mogućnost razvoja infekcije. U slučaju već prisutne infekcije, pospešuje bržu eliminaciju bakterija i oporavak organizma. Aktivni sastojci preparata deluju blagotvorno na zdravlje ženskih genitalnih organa, pa se redovna upotreba preparata preporučuje svim ženama u generativnom periodu, a posebno u slučaju hormonskih poremećaja i infekcija.