psilijum-ljuspicePsilijum ljuspice su postale poznate po svom dejstvu na poboljšanje probave. Međutim, psilijum može imati još neka važna blagotvorna dejstva na organizam čoveka.

  • Pomenuli smo dejstvo psilijum ljuspica na poboljšanje probave. Naime, ove ljuspice imaju osobinu da u kontaktu sa vodom bubre, povećavajući svoju zapreminu nekoliko puta. Na ovaj način, olakšavaju i ubrzavaju probavu. Po potrebi, mogu se koristiti povremeno, ili svakodnevno, kao deo zdrave ishrane, za održavanje dobre probave. Osobe sa iritabilnim kolonom i Kronovom bolesti trebalo bi da budu obazrive ukoliko žele da koriste psilijum. U određenom broju slučajeva, psilijum je pokazao povoljno dejstvo. Međutim, kod kod nekih osoba došlo je do pogoršanja simptoma, tako da se savetuje posebna obazrivost pri primeni.
  • Redovna upotreba psilijum ljuspica može povoljno delovati i u prevenciji kardiovaskularnih poremećaja. Psilijum je bogat biljnim vlaknima koja usporavaju apsorpciju masti i šećera iz hrane, čime utiču na regulaciju njihovog nivoa u krvi.
  • Regulisanje telesne težine. Kako psilijum ljuspice imaju osobinu da nabubre u kontaktu sa vodom, mogu dati osećaj sitosti i smanjiti potrebu za uzimanjem hrane. Pored toga, dobra probava i eliminisanje viška tečnosti takođe može pomoći u održavanju željene telesne mase.
  • Samlevene psilijum ljuspice se mogu koristiti u pripremi hleba i peciva kao zamena za brašno. Ne sadrži gluten, pa je odličan izbor za osobe sa intolerancijom na gluten.

Važno je napomenuti da se u toku korišćenja psilijum ljuspica savetuje upotreba dovoljno tečnosti u toku dana (2-3l), za postizanje najboljih efekata.