PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Problem sa hemororoidima kod dece

Problemi sa hemoroidima su čest problem koji se uobičajeno javlja kod odraslih osoba. Međutim, problemi sa hemoroidima sve češće se javljaju i kod male dece, u nekim slučajevima čak i kod beba.

Šta je uzrok pojave hemoroida kod dece?

Uzrok problema sa hemoroidalnim venama kod dece je skoro po pravilu opstipacija (konstipacija). Neredovno pražnjenje creva dovodi do apsorpcije veće količine tečnosti i pojave tvrde stolice koja pritiska krvne sudove završnog dela rektuma. Ukoliko ovo stanje traje duže vreme, postepeno će doći do proširenja hemoroidalnih vena.

Neredovno pražnjenje kod male dece uglavnom je posledica nepravilne ishrane.

Dosta slatkiša, grickalica, unos malo tečnosti i biljnih vlakana u toku dana kod dece vrlo brzo dovodi do konstipacije. Konstipacija kod male dece dovodi do nervoze, javljaju se grčevi i bolovi u stomaku, sa stalno prisutnom nadutošću.

Pored nepravilne ishrane kod male dece, do poremećaja pasaže creva može doći i zbog odlaganja i ignorisanja nagona za pražnjenjem (najčešće u toku igre ili gledanja crtanih filmova). Odlaganje pražnjenja postepeno uzrokuje pojavu tvrde stolice koja se otežano prazni. Ovakva pojava može dovesti do “začaranog kruga”:

 • Dete oseća bol pri defekaciji, zbog čega je izbegava.
 • Izbegavanjem pražnjenja apsorbuje se veća količina tečnosti, stolica postaje tvrda.
 • Tvrda stolica dodatno otežava pražnjenje i pojačava bol.

Simptomi hemoroida kod dece su najčešće svrab i krvarenje. Pri prvoj pojavi ovakvih simptoma savet je da se roditelji obrate pedijatru, kako bi se na vreme preduzele odgovarajuće mere u tretmanu.

Mere koje se preporučuju u tretmanu hemoroida kod dece su sledeće:

 • Svakodnevna primena mlakih kupki pomaže da se ublaži bol i osetljivost analne regije i doprinosi održavanju higijene.
 • Kod izraženih simptoma mogu blagotvorno delovati hladne obloge, protiv otoka i bola.
 • Brisanje suvim toalet papirom može iritirati hemoroide. Vlažne maramice (čak i one koje su namenjene bebama) obično sadrže hemijske materije koje sa svoje strane deluju kao iritansi, pa je bolje toalet papir nakvasiti npr. čajem od kamilice, nevena ili običnom vodom.
 • Upotreba krema protiv hemoroida savetuje se samo po savetu lekara.

Mere tretmana koje su ujedno i preventivne mere za nastanak hemoroida:

 • Regulisanje ishrane. Što je moguće više, izbaciti grickalice i industrijske slatkiše. Uvedite svakodnevno sveže voće i povrće u ishranu deteta. Šljiva, breskva, kajsija, kruška su dobar izbor voća koji može da pomogne u regulisanju probave.
 • Potrudite se da dete unosi dovoljno vode u toku dana. Industrijski voćni sokovi su ukusniji i deci mnogo privlačniji. Međutim, ovi sokovi sadrže previše šećera, a malo ili ni malo vlakana, tako da je voda uvek bolji izbor, dok je za izvor biljnih vlakana svakako bolje koristiti ceo plod voća ili povrća.
 • Podstičite fizičku aktivnost kod dece, 1-3h svakodnevno. Fizička aktivnost podtiče pokrete creva i može da prevenira nastanak, ili pomaže u tretmanu postojećih hemoroida.
 • Ukoliko primetite da dete odlaže stolicu, radite sa njim na tome da ide u toalet čim oseti nagon. Na ovaj način smanjuje se mogućnost nastanka konstipacije i njene posledice.