PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Primed 6 kao pomoć kod gihta

Giht je metabolička bolest koja nastaje zbog stalno uvećane koncentracije mokraćne kiseline u krvi (hiperuratemije) zbog koje dolazi do stvaranja kristala mokraćne kiseline. Naslage kristala se javljaju u malim zglobovima (nožni palac, lakat, obod ušne školjke) i uništavaju strukturu zgloba. U nekim slučajevima dolazi i do pojave kamenčića u bubrezima.

Od gihta najčešće obolevaju muškarci, žene ređe i to u menopauzi. Obolevanje se javlja i usled upotrebe diuretika, hipertenzije, povećanog unosa hrane i alkohola, povećane vrednosti BMI, preterane upotrebe mesa i morskih plodova u ishrani.

Uzrok nastanka ove bolesti nije poznat, kristali koji se nagomilavaju u zglobovima su soli mokraćne kiseline koji su krajni produkti metabolizma purina. Purini u organizmu nastaju iz hrane ili biološkom sintezom. Nagomilavanje nastaje ili zbog smanjenog izlučivanja ili preteranog unosa hranom.

Giht počnje naglo, tokom noći najčešće, sa jakim bolom u zglobu. Najčešće je zahvaćen jedan zglob i to palca na nozi. Bol je intenzivan, čak i na najmanji dodir. Koža iznad zgloba je crvena, sjajna, zategnuta, topla.Može se javiti i skok telesne temperature, jeza,drhtavica. Napad mogu isprovocirati gurmanski obrok, konzumacija alkohola, opercija, salicilati, naglo mršavljenje, povrede. Ukoliko se ne leci giht može preći u hronični oblik koji karakteriše hronična artropatija, pojava tofusa, čak vodi i do bubrežne insuficijencije. Tofusi su karakteristične izbočine na koži nastale kao posledica taloženja urata u hrskavici ušne školjke, tetivama, sinovijama. Mogu da ulcerišu i iz njih se cedi beličasta tečnost.

Giht se leči dvojako, inhibitorima mokraćne kiseline koji smanjuju nivo mokraćne kiseline i  nesteroidnim antireumaticima za lečenje bolova u zglobovima- indometacin.Kolhicin je lek koji se daje specifično za gihtični artritis, terapija je doživotna. Veoma je bitan higijensko dijetetski rezim, sa smanjenjem masti, alkohola, crvenog mesa i morskih plodova. Bitno je držati telesnu masu pod kontrolom i uvesti redovnu fizičku aktivnost. U ishranu treba uvesti soju i tofu kao izvor belančevina i 1-2 porcije mlečnih proizvoda dnevno. Povrće i orašasto voće je poželjno svakodnevno u ishrani. Treba piti što više tečnosti da bi se mokraćna kiselina što više izbacivala I sprečio nastanak kamenčića u bubregu.Primed 6 urinarius

Prirodni preparat Primed 6 urinarius je dodatak ishrani na bazi meda, polena, bundevinog ulja i lekovitog bilja. Sadrži karotin, fitosterin, pektin i vitamine B1, B2, C i E. Deluje kao  prirodni diuretik pa se preporučuje za olakšanje tegoba kod gihta, reume, zapaljenja bubrega. Kod gihta je osnovno povećati diurezu jer se na taj način izbacuje višak mokraćne kiseline koja se taloži u zglobovima. Njegov prirodni sastav blagotvorno deluje za ceo mokraćni sistem kao i na prostatu.