PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prevencija duboke tromboze

Duboka venska tromboza je stvaranje tromba u venama bilo gde u organizmu.
Po pravilu javlja se kod starijih osoba ali može nastati u bilo kom životnom dobu.
Najčešće zahvata noge , ređe ruke što je slučaj s osobama koje obavljaju fizičke aktivnosti, podižu ili nose teške terete. Ugroženi su i oni koji su duže vreme vezani uz krevet zbog bolesti, operativnih zahvata, osobe sa malignim oboljenjima. Infekcije i upale takođe povećavaju rizik od tromboze.
Kod zdravih osoba može postojati i genetska predispozicija za trombozu uzrokovana poremećajem zgrušavanja krvi, ali i kod njih, postoji provocirajuci faktor koji dovodi do poremećaja.
Zdrave osobe u cilju prevencije venske tromboze treba da izbegavaju dugotrajna sedenja i dugo stajanje. Pošto je to zbog vrste posla ili situacije nekad nemoguće onda noge treba povremeno razgibavati.
Simptomi duboke venske tromboze su natečena, osetljiva ili crvena područja na nozi, utrnulost i bol pri hodu ili oslanjanju na nogu.
U nekim slučajevima simptomi tromboze mogu biti neprimetni i neprepoznatljivi.
Tromboza, nije tako teška bolest, ali može imati po život opasne posledice ako se tromb otkine i ode u pluća, te izazove plućnu emboliju.
Ukoliko i ne dođe do plućne embolije, nelečena duboka venska tromboza može da izazove i postrombotski sindrom – trajno oštećenje zalistaka dubokih vena, koje za rezultat ima hronično oticanje noge, bolove, a u težim slučajevima dovodi i do nastanka venskog ulkusa (rane).
Nelečena duboka venska tromboza može da dovede i do razvoja ishemije noge zbog blokade cirkulacije u nozi.
Ishemija se manifestuje bolovima, razvojem rana na nogama, infekcijom ili čak gangrenom.
Lečenje duboke venske tromboze je u nadležnosti vaskularnog hirurga.

U prevenciji je najbitnije da se izbegavaju faktori rizika i da se na prirodan način ubrzava cirkulacija i pročišćavaju krvni sudovi a takvu ulogu ima Primed 8 koji jača endotel krvnih sudova, smanjuje nivo holesterola i triglicerida, pročišćava krvne sudove i poboljšava perifernu cirkulaciju.