PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prednosti korišćenja amaranta u ishrani

amaranthAmarant ili štir, kod nas se najčešće tretira i uništava kao korov, a nedovoljno se zna o izuzetnoj hranljivosti ove biljke. Po karakteristikama semena, amarant se može svrstati i u žitarice. Prednosti korišćenja amaranta u ishrani su mnogobrojne:

  1. Visok sadržaj proteina. Amarant ima veći sadržaj proteina od drugih žitarica. Čak i u listovima ove biljke mogu se naći korisni proteini.
  2. Antioksidantno dejstvo. Neka istraživanja pokazuju da amarant sadrži i određene peptide koji imaju protivupalno dejstvo, a takođe deluju i na neutralisanje slobodnih radikala. Protivupalna svojstva amaranta čine ga pogodnim za ishranu osoba sa artritisom, gihtom, i drugim inflamatornim bolestima.
  3. Razvoj kostiju. Lišće amaranta sadrži veliku količinu kalcijuma. Pogodan je za sve kategorije stanovništva, kako u periodu rasta i razvoja, tako i kod starijih osoba koje imaju problem sa smanjivanjem gustine kostiju.
  4. Digestivni sistem. Amarant sadrži dosta vlakana, koja imaju povoljno dejstvo na varenje hrane i probavu. Još jedna prednost amaranta je to što ne sadrži gluten, pa je pogodan za ishranu osoba preosetljivih na ovaj sastojak žitarica.
  5. Kardiovaskularni sistem. Vlakna amaranta smanjuju apsorpciju masti iz hrane, čime pomažu regulaciju nivoa masnoće u krvi. Takođe, sadrži dosta vitamina K i kalijuma. Visok sadržaj fitosterola doprinosi dejstvu amaranta na smanjenje ukupnih masnoća u krvi.
  6. Dejstvo na proširene vene. Amarant sadrži veliku koncentraciju flavonoida, uključujući rutin, koji pomaže u jačanju kapilara. Visok sadržaj vitamina C takođe doprinosi jačanju zida krvnih sudova, zato što, između ostalog, ovaj vitamin učestvuje u sintezi kolagena.
  7. Oči i vid. Amarant je bogat vitaminom A i karotenoidima, čija uloga u procesu vida je dobro poznata. Antioksidansi amaranta preveniraju makularnu degeneraciju, i usporavaju razvoj katarakte.
  8. Porođajni defekti. Folna kiselina je važna za pravilno formiranje nervnog sistema ploda, a amarant sadrži znatne količine ovog vitamina. Za trudnicu predstavlja zdrav i lagan obrok, koji se brzo priprema.
  9. Višak kilograma. Balansiran odnos nutrijenata, posebno vlakna, pružaju osećaj sitosti. Amarant je dobar izbor i za osobe koje žele da smanje telesnu masu.
  10. Ukoliko želite da poboljšate kvalitet i izgled kose, koristite redovno amarant. Jedna od namirnica koja sadrži esencijalnu aminokiselinu lizin, koja posredno utiče na jačanje folikula dlake. Sok od lišća amaranta može se direktno nanositi na kožu glave za dodatno jačanje i smanjivanje opadanja kose.

Kao i drugo lisnato bilje, i lišće amaranta sadrži određenu količinu oksalata. Zbog toga, osobe sa kamenom u mokraćnim putevima ili žučnoj kesi trebalo bi da izbegavaju veće količine lišća amaranta.