PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Otitis media

Otitis media je zapaljenje srednjeg uha, jedna od najčešćih infekcija kod dece. Uzročnici su obično Streptococcus pneumoniae, H. infuencae, Moraxella catarrhalis.

Akutni otitis media je serozno ili purulentno zapaljenje sa bolovima, povišenom temperaturom, razdražljivošću i sekrecijom iz uha posle perforacije bubne opne, sa mogućom pojavom recidiva. Terapija se zasniva na primeni antibiotika kao  što su amoksicilin, cefiksim, cefuroksim ali i rad na jačanju samog stanja organizma uz pomoć Primed preparata i oralnog korišćenja propolis kapi.

Hronični otitis media je stanje kod kojeg se sekrecija iz srednjeg uha održava duže od 3 meseca sa čestim prisustvom holesteatomima ili polipima što produžava postojeću infekciju. terapija se zasniva na čišćenju ušnog kanala, lokalnoj primeni antibiotika, hiruškoj intervenciji kod polipa i timpanoplastici.

Bilo da se radi o osetljivim osobama, koje imaju česte upale uha ili da se već javila upala poželjno je korišćenje Primed preparata i proplis kapi , redovno čišćenje ušnog kanala i rad  na prevenciji infekcije nosa i grla.