Čist pčelinji vosak (Cera flava) se dobija topljenjem saća koje nastaje radom pčela radilica.

Pčelinji vosak je smeša sastavljena od različitih organskih jedinjenja. Svetložute je boje, mada može biti i tamnije žut, ili crvenkast. Boja voska zavisi i od obojenih materija iz polena koji se unosi u košnicu. Miris voska zavisi od vrste biljaka čiji cvetni prah pčele sakupljaju, a prilikom dužeg stajanja, miris voska se polako gubi.

U kozmetičke svrhe najčešće se upotrebljava beli vosak (Cera alba) koji se dobija izbeljivanjem žutog voska.

PORUČITE PČELINJI VOSAK OVDE!

Blagotvorna dejstva pčelinjeg voska

Pčelinji vosak se u narodu koristio i koristi se u tretmanu različitih kožnih problema. Pčelinji vosak se koristi samostalno, ili u sklopu masti i melema protiv psorijaze, ekcema, različitih vrsta rana, ožiljaka, hemoroida, proširenih vena i dr.

Vosak ima sledeća korisna svojstva:

  • Protivupalno dejstvo
  • Deluje protiv bakterija, virusa, gljivica (antiseptično dejstvo)
  • Podstiče regeneraciju kože, usled značajnog sadržaja vitamina A
  • Omekšava i hidrira kožu
  • Stvara zaštitni sloj na koži, sprečavajući prekomeran gubitak vlage
  • Ne zapušava pore i dozvoljava koži da “diše”, zbog čega se može koristiti i u kozmetičkim preparatima za tretman bubuljica

Pčelinji vosak je idalna osnova za izradu prirodnih krema i melema. Čist vosak je čvrst na sobnoj temperaturi, pa se najčešće koristi u kombinaciji sa maslinovim ili nekim drugim tečnim uljem.

Pčelinji vosak se koristi I za izradu rauličitih prirodnih maski za lice. Postoji veliki broj različitih recepata za pripremu maski u kućnim uslovima, prema tipu i potrebama kože.

Čist pčelinji vosak možete kupiti u PRIMED BIO-APOTEKAMA. Više informacija na 011 715 12 65.